21 mei:Historische opstand ende Bevrijdingh

15 mei 2019

Op dinsdag 21 mei organiseert het Comité 21 mei 1572 de manifestatie: Opstand ende Bevrijdingh van Enkhuijsen.

Prins van Oranje
Jaarlijks wordt herdacht en gevierd, dat de burgerij van Enkhuizen zich in 1572, zonder bloedvergieten heeft bevrijd van de Spaanse overheersers en de kant koos van de Prins van Oranje. Om 14.00 uur geeft Walter Haentjens een presentatie: ‘Enkhuizen voor de Prins’, in de Oud-Katholieke Kerk, Breedstraat 84. Inloop vanaf 13.30 uur, met een kopje koffe/thee.

Historische scenes
Om 19.00 uur start K.S.M. met een ‘mini’-concert voor het stadhuis. Vanaf 19.30 uur worden op en rond de Zuider Havendijk historische scènes gespeeld door buurttoneel, scherm- en muziekverenigingen. Gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen nemen u – als u wilt - mee voor een rondleiding en toelichting te geven op deze roerige periode in onze Vaderlandse geschiedenis. De tocht start en eindigt bij het stadhuis, waar omstreeks 20.45 uur het ‘Spaansgezinde bestuur’ wordt afgezet. Rond 21.00 uur wordt het evenement, in de Blauwe Zaal van het Stadhuis, onder leiding van het AD-HOC-orkest feestelijk afgesloten.

Autovrij
De entree is gratis. Het gebied is autovrij en slechts toegankelijk voor toeschouwers. Aangeraden wordt, met het openbaar vervoer, te voet of per fets te komen.