Aardgasvrij wonen

Westfriesland is op weg om in 2040 energieneutraal te zijn. De gemeenten Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland onderzoeken met welke wijken een start kan worden gemaakt om aardgasvrij te worden en welke alternatieven er zijn om duurzaam te wonen en koken.

De binnenstad van Enkhuizen vraagt een andere aanpak dan de dorpskernen in Drechterland of de kernen in Stede Broec. En ook de alternatieve zullen verschillend zijn. Eind 2021 wordt de wijze waarop we overstappen naar aardgasvrije energie (transitievisie) voor de drie gemeenten vastgesteld.

Wat kunt u nu al doen?

De eerste stappen naar een aardgasvrij huis kunt u zelf zetten. Heeft u een nieuwe kookplaat nodig? Kies dan voor elektriciteit in plaats van gas. Heeft u een nieuwe cv-ketel nodig? Informeer dan goed naar de mogelijkheden. Het Duurzaam Bouwloket kan u helpen met gratis en onafhankelijk advies. Op de website van het duurzaam bouwloket staat een handig stappenplan.

Duurzaam Bouwloket heeft ook een woningplanner waaruit een advies volgt om helemaal van het aardgas af te gaan. Bekijk deze op de website van het duurzaam bouwloket.

Aardgasvrije pioniers

De eerste pioniers wonen al aardgasvrij. Eén van hen is Wil Buis samen met zijn vrouw Christine. Hun monumentale woning is inmiddels al meerdere jaren geheel aardgasvrij. Bekijk in dit filmpje het verhaal hoe hun woning energieneutraal is geworden.

Meer informatie

Op www.wijdoenwat.nl vindt u tips wat u nu al kunt doen als het gaat om het besparen van energie en het gebruik van duurzame energie.