Terug naar het overzicht

Bezoek Canadese veteraan

Foto: Stichting Canadian Liberators

De Canadese veteraan Jim Parks bezoekt op zaterdag 6 mei Enkhuizen. Een bijzonder bezoek. Wilt u graag Jim Parks ontmoeten? Dat kan om 14.30 uur op de trappen van het stadhuis, er is dan een meet&greet met Jim Parks. Rond 15.30 uur is er een plechtigheid bij de Canadese oorlogsgraven bij de begraafplaats aan het Emmaplein, ook daar bent u van harte welkom.

Bevrijding van Nederland

Jim Parks landde tijdens D-day op Europese grond. Daarna trok hij met zijn eenheid, de Winnipeg Rifles, door Europa. Na Operation Market Garden (september 1944) stokte de opmars van de geallieerden in Nederland. In het voorjaar staken de Canadezen samen met de Polen de Rijn over en rukten door Overijssel en Drenthe op naar Groningen en Friesland. Dat ging ten koste van vele slachtoffers.

In de loop van april 1945 werd Friesland stadje voor stadje bevrijd. Bij Harlingen hielden de Canadezen halt. De Afsluitdijk oversteken zou een bloedbad zijn geworden en het was wel duidelijk dat de Duitse capitulatie eraan zat te komen. Noord-Holland is dus niet bevrijd zoals het zuiden, oosten en noorden van het land. Na de capitulatie op 4 mei, kwamen groepjes Canadezen de Hollandse steden binnen om de Duitse garnizoenen te ontwapenen. In Enkhuizen gebeurde dat op 7 mei.

Stichting Canadian Liberators

In de jaren negentig van de vorige eeuw is in Friesland het plan opgevat om de bevrijders periodiek naar Friesland te halen. Dit jaar is Jim Parks de laatste overlevende die sterk genoeg is om de reis te maken. De reizen worden betaald door de Stichting Canadian Liberators, die met particuliere fondsen en subsidies is gefinancierd. Inmiddels is Jim Parks 98 jaar, en bezoekt hij graag Enkhuizen. Hoewel Jim Parks en zijn strijdmakkers in 1945 in Friesland kwamen en niet in Holland, was de bevrijding van ons gebied een direct gevolg van hun opmars tot Harlingen.