Ondersteuningsverklaringen Enkhuizen

Wilt u met uw partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen maar heeft uw partij nog geen zetel in de raad? Dan moet u zorgen voor 10 ondersteuningsverklaringen op de dag van de kandidaatstelling. Dit zijn verklaringen van kiesgerechtigde personen in Enkhuizen die deelname van uw partij aan de verkiezing ondersteunen.

Wat is een ondersteuningsverklaring?

Dit is een verklaring waarmee een kiezer een politieke partij steunt om deel te kunnen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op deze verklaring, die men krijgt van de politieke partij, staat voor welke verkiezing de verklaring is, voor welke partij de verklaring is en een overzicht van alle deelnemende kandidaten in volgorde van de kandidatenlijst. Onderaan de verklaring komt een handtekening van de kiezer/inwoner en een stempel van de gemeente.

Waar vind ik de ondersteuningsverklaringen?

De ondersteuningsverklaringen maakt u aan met het programma OSV. Dit programma kunt u downloaden van de website van de Kiesraad.

Wie mogen een ondersteuningsverklaring afleggen?

Kiesgerechtigde inwoners mogen een verklaring afleggen. Kiesgerechtigd voor komende verkiezing zijn mensen die woonachtig zijn in de gemeente Enkhuizen en 18 jaar of ouder zijn op 16 maart 2022. Het hebben van de Nederlandse nationaliteit is niet verplicht bij deze verkiezing. Ook niet-Nederlanders afkomstig uit een EU-land zijn kiesgerechtigd. Net als mensen van buiten de EU die minimaal 5 jaar legaal (zie verblijfsvergunning) in Nederland wonen.

Wanneer kunnen inwoners de verklaring afleggen?

Ondersteuningsverklaringen kunnen van 3 t/m 31 januari worden afgelegd op het stadskantoor. Dit kan zonder afspraak gedaan worden op dinsdagavond 4, 11, 18 en 25 januari van 18.00 uur tot 20.00 uur. Ook kan een persoonlijke afspraak gemaakt worden op andere dagen en tijdstippen door te bellen met 140228.

Hoe wordt een ondersteuningsverklaring afgelegd?

De kiesgerechtigde inwoner krijgt van zijn of haar partij een ongetekende verklaring. Met deze verklaring gaat de inwoner naar het stadskantoor. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs tekent de inwoner de verklaring. De ambtenaar plaats een stempel op de verklaring en geeft de verklaring weer met terug aan de inwoner. De inwoner levert de gestempelde verklaring weer in bij zijn of haar partij. De partij levert de 10 afgelegde verklaringen in bij de gemeente op de dag van de kandidaatstelling.