Herdenken op 4 mei: na 75 jaar vrijheid

Herdenken en corona

In 2021 staan wij stil bij 76 jaar Vrijheid. Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus is het niet mogelijk met elkaar op 4 mei een herdenking te houden bij onze oorlogsmonumenten. Wij vragen alle inwoners van Enkhuizen onze verbondenheid te tonen door thuis 2 minuten stil te zijn en de slachtoffers te gedenken.

Oorlogsmonumenten vertellen

VerzetsmonumentJuist in deze coronacrisis beseffen we nog meer wat vrijheid voor ons betekent. Oorlogsmonumenten leggen de verbinding naar vrijheid, tolerantie en respect voor elkaar. Ze houden de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend.

 

 

 

Filmpje Dieneke van Tongeren, dochter van een verzetsman

Achter oorlogsmonumenten en oorlogsgraven gaan veel verhalen schuil. Verhalen van ooggetuigen. Of van de nabestaanden van onze oorlogshelden. Verhalen die we niet mogen vergeten en moeten doorvertellen aan de jeugd.

Onderduik in WestfrieslandIn 2012 heeft Peter Sasburg de films ‘Onderduik in West-Friesland’ gemaakt. Een van deze films toont het verhaal van Dieneke van Tongeren uit Enkhuizen. Zij vertelt het verhaal van haar vader Cees Schuyt. Hij was verzetsman en zat ondergedoken in Blokker. Zijn naam staat samen met die van nog 7 verzetsstrijders op het oorlogsmonument ‘Schaduwcorrectie’. Ook toont de film de Joodse begraafplaats en vertellen leerlingen van de RSG Enkhuizen hoe zij over vrijheid denken.

 

 

 

 

 

 

Het verhaal van Dieneke van Tongeren

 

Oorlogsmonument Schaduwcorrectie

Het monument Schaduwcorrectie is van kunstenaar Joep Neefjes en staat op de hoek van de Nelson Mandeladreef en de Piet Smitstraat in Enkhuizen. Het kan beschouwd worden als correctie op de schaduwzijde van het menselijk bestaan: het voorkomen van leed en strijd tegen onrecht, tegen fascisme en discriminatie, tegen fysieke en geestelijke armoede. 

Het open huisje symboliseert de schuilplaats die ieder mens nodig heeft. Aan de binnenzijde van het afdak staat: van de dag eens - verwijzend naar het verleden, en van de dag ooit - verwijzend naar de toekomst. 
 

Copyrights van de gefilmde verhalen: Uitgeverij Peter Sasburg, Midwoud.