Lood

Onderzoek lood in de bodem bij kinderspeelplekken Westfriesland  2019

update 5 juni 2020

In 2019 zijn ruim 370 speelplekken onderzocht op lood in de bodem. Bij 29 speelplekken is een beperkte hoeveelheid lood aangetroffen. Slechts twee speelplekken hebben teveel lood in de bodem.

Situatie Enkhuizen

In Enkhuizen zijn in totaal 41 locaties onderzocht. Op 28 locaties is de kwaliteit voldoende (loodgehalte tussen 0 en de 100 mg/kg). Op 11 locaties is een beperkte hoeveelheid lood aangetroffen (gemiddeld loodgehalte van 100 tot 390 mg/kg). Op één locatie is de hoeveelheid lood te hoog (gemiddeld loodgehalte hoger dan 390 mg/kg). Het gaat om de openbare speelplaats aan de Nassaustraat (Bolwerk). De openbare speelplaats aan de Nanne Sluisstraat (langs vesting en bolwerk) heeft gemiddeld een beperkte hoeveelheid lood in de bodem, maar bij enkele grondboringen is wel een te hoog loodgehalte gemeten.

Nader bodemonderzoek

Inmiddels is er nader bodemonderzoek gehouden en ligt er een saneringsplan voor de speelplaatsen aan de Nassaustraat en de Nanne Sluisstraat. Binnenkort vindt u meer informatie op deze pagina hierover.

Tot die tijd is het voor kinderen nog steeds veilig om gebruik te maken van deze speelplaats zolang ouders rekening houden met veiligheidsvoorschriften als handen wassen van de kinderen na het spelen en het voorkomen van inname/opeten van grond. De speeltuinen hoeven niet gesloten te worden.

Meer informatie vindt u in:

pdf Veel gestelde vragen - Enkhuizen (PDF, 293.05 KB)Bestand voorlezen pdf Loodkaart gemeente Enkhuizen (PDF, 9.59 MB)Bestand voorlezen pdf Brief omwonenden juni 2020 (PDF, 338.16 KB)Bestand voorlezen