Maaien verandert

23 maart 2021
Dit jaar gaan we minder maaien. Grasstroken, walkanten en bermen bestaan straks uit lang gras.

Op voetbalveldjes, speelweiden, bij kruispunten en langs wandel- en fietspaden verandert er niets. Daar zorgen we ervoor dat het gras kort blijft.

Waarom minder maaien?
Enkhuizen staat in 2021 voor een grote bezuinigingsopdracht. Daarom gaan we minder maaien. Daarnaast willen we ook op een aantal plekken meer ruimte aan de natuur geven om de biodiversiteit te vergroten. Dit heeft gevolgen voor het beeld en de uitstraling van het gras.

Waar verandert het maaien?
Op verschillende plekken zal het gras er anders uitzien. Dat geldt vooral voor stroken langs water in de woonwijken en de grasstroken op de bedrijventerreinen. Hier worden de grasstroken 2 keer per jaar gemaaid. Net zoals dat nu ook gebeurt op de walkanten langs de grachten in de binnenstad. Het gevolg is dat ook het gras op de walkanten rondom steigers hoger is. Steigers blijven wel bereikbaar.

Dat niet iedereen blij is met lang gras, begrijpen we ook. Waar de ene inwoner geniet van meer natuurbeleving ervaart de ander dit misschien als een rommelige uitstraling.

Biodiversiteit 
In 2021 starten we op verschillende plekken met het gefaseerd maaien van gras. Bij deze vorm wordt niet al het gras tegelijk gemaaid. Zo geven we meer ruimte aan de natuur en biodiversiteit in en rond onze stad. Door het gefaseerd maaien ontstaat een gebied met verschillende soorten bloemen en planten. Waar het mogelijk is, houden we het gras rond eiken hoog. Door het hoge gras kan de eikenprocessierups zich minder snel verplaatsen. 

Vragen?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over ons maaibeleid? Neem dan gerust contact met ons op of lees meer over het maaien in Enkhuizen.