Nieuwe kademuur langs de Dijk

11 december 2018

Er wordt hard gewerkt aan het vervangen van de kademuur in het dijkgrachtje langs de Dijk. De muur is slecht zodat wij een deel moeten vervangen. Het gaat om 19 meter langs de zuidzijde van het Dijkgrachtje dat aansluit op de brug in de Doelenstraat.

Wanneer?
De werkzaamheden voor het vervangen van de kademuur ongeveer tot en met februari 2019. Door onvoorziene omstandigheden is het mogelijk dat de werkzaamheden iets langer duren.

Verkeer gestremd
De Dijk tussen de brug aan de Bagijnestraat (bij de Hema) en de Doelenstraat is tijdens de werkzaamheden afgesloten. De Doelenstraat is wel bereikbaar. In de kerstvakantie, van 24 december tot en met 6 januari, is de Dijk tijdelijk open voor verkeer.

Wat gaan we doen?
Omdat de kademuur van historische waarde is, hebben we eerst archeologisch onderzoek uitgevoerd. Vervolgens is de Dijk verstevigd en de sloot leeg gepomt. Volgende week start de aannemer met het plaatsen van een stalen wand. Voor de wand komt een gemetselde muur. Het nieuwe metselwerk lijkt zoveel mogelijk op die van de oude kademuur. Ook de grote natuursteenblokken uit de oorspronkelijke kade op de hoogte van de waterlijn komen terug in de nieuwe situatie.