Plannen Enkhuizer Zand

De ontwikkeling van het Recreatieoord Enkhuizer Zand bestaat uit het realiseren van:

  • een breed openbaar strand met een lengte van circa 1200 meter inclusief ligweides;
  • fietspaden en opwaardering van openbaar groen en wegen;
  • voldoende parkeerplaatsen;
  • huisvesting en een uitkijkpost voor de reddingsbrigade;
  • Ca. 180 recreatiebungalows;
  • een nieuwe seizoenscamping gecombineerd met een passantencamping;
  • een zeilschool met groepsaccommodatie.

Voorontwerp project Enkhuizerzand en IJsselmeergebied

Het is mogelijk om het voorontwerpbestemmingsplan van het project “Enkhuizerzand en IJsselmeergebied” in te zien. Een inspraakreactie geven kan tot en met 5 december 2018 (6 weken).

Het voorontwerp is te zien in het stadskantoor aan de Hoogstraat 11 te Enkhuizen. Daarnaast is het voorontwerp digitaal beschikbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Om het voorontwerp te vinden moet het volgende plan-ID gebruikt worden: NL.IMRO.0388.Enkhuizerzand-001

pdf Kennisgeving Inspraak Voorontwerpbestemmingsplan “Enkhuizerzand en IJsselmeergebied” (PDF, 51.4 KB)

Het strand
Het strand wordt verplaatst en aanzienlijk vergroot. In de huidige situatie is het strand 300 meter. Door de verlenging van het openbare strand in het IJsselmeer ontstaat een baai met 1000 meter strand plus 250 meter durfstrand (speciaal voor surfen etc.) Het strand is ca. 1250 meter lang met een gemiddelde breedte van 30 meter.
- Het gehele strand is openbaar toegankelijk
- Ligging op het zuiden
- Reddingsbrigade in het midden

In de plannen zijn ook de nieuw aan te leggen parkeerplaatsen, wegen, fiets- en wandelpaden meegenomen. Het bestaande openbare zwembad wordt behouden en uitgebreid met een receptie voor het vakantiepark, indoor spelen, een aquaspraypark en fietsenverhuur.

De camping
De nieuwe camping wordt verplaatst naar de noordzijde van het gebied en biedt plaats aan 100 seizoensplaatsen, 50 toeristenplaatsen en 50 camperplaatsen. Ook de zeilschool wordt hiernaartoe verplaatst om zo dezelfde koppeling met de camping te hebben als nu het geval is.

Het vakantiepark
Voor het vakantiepark is onderstaand ontwerp gemaakt, geïnspireerd op de historische binnenstad van Enkhuizen. Er worden wandelroutes aangelegd die openbaar toegankelijk zijn. 
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gem Enkhuizen

Een van de randvoorwaarden in de gunningsleidraad is dat alles minimaal budgettair-neutraal is voor de gemeente. Andere randvoorwaarden zijn bijvoorbeeld; passend bij de structuur (beeldkwaliteit) van Enkhuizen en het gehele gebied moet openbaar toegankelijk blijven.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gem Enkhuizen