Actueel

Met trots kennis laten maken met regio Westfriesland tijdens VNG jaarcongres

Op 28 en 29 juni 2022 vond het VNG Jaarcongres in regio Westfriesland plaats. Prachtig weer, unieke locaties en verdiepende kennissessies zorgden voor een geslaagd VNG Jaarcongres. Maar liefst 2500 congresbezoekers leerden Westfriesland op veelzijdige manieren kennen. De zeven samenwerkende Westfriese gemeenten (Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede…

Webinar Startersloket: Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan geeft je inzicht in de haalbaarheid van jouw plannen. Het is een investering in tijd en energie, maar loont zeker de moeite.

Vervanging openbare verlichting

Vanaf medio augustus starten we met het vervangen van de openbare verlichting in de wijken Noord en Drechterwijk.

Heeft u tips voor de Participatieraad?

De participatieraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente over zorg, hulp, werk en inkomen. De leden zijn onafhankelijk en deskundig.

Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben?

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komen met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand.

Tijdelijk andere route Buurtbus

Wegens rioolwerkzaamheden in de Vijzelstraat te Enkhuizen op woensdag 6 juli tot en met 8 juli rijdt de bus(438) een andere route die niet via het centrum gaat. Bij de haltes Van Bleiswijk en Noorderweg, zullen dan geen bussen  stoppen.

Weerbaar tegen ondermijning

De kosten van snel geld verdienen   Voor jongeren is het verleidelijk om snel geld te verdienen. Vaak staan zij niet stil bij de risico’s en gevolgen van betrokkenheid bij ondermijnende criminaliteit. Om jongeren hiervan bewust te maken gaf Halt op 20 juni de les ‘de kosten van snel geld…

Op bezoek bij 'Sow to Grow'

Burgemeester Eduard van Zuijlen bezocht afgelopen donderdag museum Sow to Grow, waar hij een uitgebreide rondleiding kreeg.

Spiegel je business: financieel gezond ondernemen

De boekhouding van jouw onderneming is wellicht niet jouw favoriete onderdeel van het ondernemerschap. Maar wel heel belangrijk! Met het juiste inzicht neem je betere beslissingen en blijft je bedrijf op koers!

Voorbereiding opvanglocatie Hoogkarspel en Enkhuizen in volle gang

Het voorbereiden van noodhuisvesting voor Oekraïense vluchtelingen in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is in volle gang. Inmiddels zijn in Hoogkarspel de eerste woonunits geplaatst. In Enkhuizen start de voorbereiding voor het inrichten van het ijsbaanterrein als opvanglocatie.

Westfriese Veteranendag Hoogkarspel groot succes

Op en rond het Raadhuisplein in Hoogkarspel kwamen afgelopen zaterdag honderden veteranen uit heel West-Friesland bijeen om samen met hun introducees en het publiek te vieren dat we hier 77 jaar in vrijheid mogen leven.

Training Startersloket: Start een eigen bedrijf

Plannen om een eigen bedrijf te starten en wil je weten waar je allemaal rekening mee moet houden? Neem deel aan het gratis webinar Start een eigen bedrijf op 4 juli en je krijgt antwoord op jouw persoonlijke ondernemersvragen.

Geef je pandemening

De coronapandemie heeft impact gehad op iedereen. Ook voor jongvolwassenen heeft deze periode fysieke en mentale gevolgen. De GGD’en brengen daarom de impact van corona op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongvolwassenen in kaart.

Regenboogpad

Afgelopen woensdag werd door burgemeester Eduard van Zuijlen een regenboogpad geopend. Het regenboogpad vervangt het bestaande zebrapad in de bocht bij het NS station.

Opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen op ijsbaan

Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft donderdagavond omwonenden bijgepraat over de plannen voor een opvanglocatie op de ijsbaan. De opvanglocatie is nodig om de vluchtelingen uit Oekraïne onderdak te bieden voor een langere periode. Tijdens de bijeenkomst hebben omwonenden hun zorgen geuit en alternatieve locaties benoemd, zoals leegstaande bedrijfspanden. Burgemeester Van Zuijlen heeft toegezegd om contact te zoeken met een aantal bedrijven met de vraag of zij leegstaande panden beschikbaar hebben.  

Jongeren die een tussenjaar nemen, kunnen meedoen aan het 'Gouden Kans project'.

Net klaar met je examens en wil je een tussenjaar nemen? Of ben je gestopt met je studie en heb je nog geen idee wat je wilt gaan doen?

Nieuw college voor Enkhuizen

Na succesvolle onderhandelingen is er in de gemeenteraad een coalitie ontstaan van vier partijen. De vier partijen droegen in totaal drie wethouders voor. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 31 mei zijn de nieuwe wethouders benoemd en beëdigd.

Coalitieakkoord gemeente Enkhuizen

De coalitie in de gemeenteraad van Enkhuizen is er uit. De onderhandelingen zijn succesvol afgerond en er is een coalitieakkoord opgesteld. De coalitie zal bestaan uit de vier partijen: Enkhuizen Vooruit!, de SP, het CDA en Nieuw Enkhuizen.    Gemeente Enkhuizen staat de komende jaren voor grote maatschappelijke uitdagingen. Dat…

Leerlingenvervoer 2022-2023 aanvragen

U kunt al leerlingenvervoer voor schooljaar 2022-2023 aanvragen. Voor komend schooljaar kunt u via www.enkhuizen.nl het leerlingenvervoer digitaal aanvragen.

Zomermelodieën carillons Enkhuizen

Stadsbeiaardier Frits Reynaert heeft op 2 en 3 mei de 17e-eeuwse speeltrommels van de carillons weer ‘verstoken’. Tot november klinken de volgende melodieën.

Werkzaamheden Koepoort

Op 9 mei starten we met werkzaamheden aan de Koepoort in Enkhuizen. De stadszijde en een gedeelte van de 2 zijgevels worden gerenoveerd. De werkzaamheden houden globaal in het plaatselijk herstellen van scheuren in natuursteen, voegwerk en gevels. Het ontroesten en conserveren van muurankers en het herstellen van de bevestiging…

Verhaal achter het oorlogsmonument

Achter oorlogsmonumenten en oorlogsgraven gaan veel verhalen schuil. Verhalen van ooggetuigen. Of van de nabestaanden van onze oorlogshelden. Verhalen die we niet mogen vergeten en moeten doorvertellen aan de jeugd.

Uitbetaling energietoeslag

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat mensen met een lager inkomen een tegemoetkoming krijgen voor de stijgende energieprijzen. Op 26 april 2022 beslist de gemeenteraad over deze regeling. Wanneer de gemeenteraad een besluit heeft genomen zal er gestart worden met het verstrekken van de toeslag. Houdt u de website in…

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp van bereidwillige inwoners en ondernemers hebben we deze opvang in de SED-gemeenten tijdig kunnen voorbereiden. De…

Lijsttrekkersdebat

Op woensdagavond 9 maart wordt er een lijsttrekkersdebat georganiseerd in De Nieuwe Doelen.

Iedereen mag meedoen! Toetsen van gebouwen door Ongehinderd

De gemeente streeft naar een inclusieve samenleving en wil dat iedereen mee kan doen; meedoen op school, de arbeidsmarkt, bij clubs en verenigingen, of in de buurt. Daarom is het van belang dat publieke gebouwen fysiek toegankelijk zijn voor elke burger.

Volmacht geven voor gemeenteraadsverkiezing 2022

Bent u zelf niet in de gelegenheid om te stemmen? Dan kan iemand uw stem uit laten brengen via een volmacht.

SED-gemeenten helpen huurders met verlagen energierekening

Vanaf 18 januari stellen gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland waardebonnen ter beschikking waarmee inwoners met een huurwoning energiebesparende producten kunnen aanschaffen. Met deze actie helpen de gemeenten om de energierekening van hun inwoner te verlagen.

Schoon Westfriesland organiseert 'Gelukkig Schoonjaar'

Na een eerdere samenwerking komt het collectief Schoon Westfriesland nu met hun eerste, eigen gezamenlijk zwerfafval opruimactie: Gelukkig Schoonjaar!

Vuurwerkverbod en verbod op carbidschieten

Opnieuw is er een landelijk vuurwerkverbod van kracht. In lijn hiermee is ook carbidschieten verboden in alle gemeenten in West-Friesland.  Wat mag wel? U mag wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1 vuurwerk). Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen…

Gemeente vrijdagmiddag telefonisch minder bereikbaar

De gemeente is aanstaande vrijdag 3 december vanaf 13.00 uur telefonisch minder bereikbaar.

Huis & Energie beurs in Vijfhuizen

U wilt uw huis verduurzamen.. maar waar moet u beginnen? Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november kunt u de consumentenbeurs Huis & Energie in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen bezoeken. Hier kunt u de meest comfortabele warmtepompen en de prachtigste zonnepanelen live ervaren in het levensgrote Duurzaam Droomhuis…

Vrijwilligersspelden voor vier stadsgenoten

Vier vrijwilligers ontvingen gisteren een vrijwilligersspeld. Ze hebben zich jarenlang met veel passie ingezet voor onze gemeente. Wethouder Dorus Luyckx reikte de spelden uit op het stadhuis.

Extra subsidie voor sport en bewegen in Enkhuizen

Organiseert u als sportvereniging, sportaanbieder of andere (maatschappelijke) partij graag activiteiten die bijdragen aan een vitaal sport- en beweegklimaat? Vanuit het Sport- en Beweegakkoord Enkhuizen is extra subsidie vrijgemaakt om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Sportverenigingen, -aanbieders en andere organisaties met een maatschappelijke rol of ambitie in de gemeente kunnen hier aanspraak op maken.   

Training omgaan met dementie

De buurvrouw loopt in haar pyjama op straat of die meneer van 3 huizen verder kijkt steeds zo verward om zich heen. Herkenbaar? In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Helpt u mee aan een dementievriendelijk Enkhuizen?

Wat de Omgevingswet betekent voor ondernemers

Misschien heeft u weleens gehoord over de Omgevingswet. Deze wet treedt volgend jaar in werking. We zijn ons er al langere tijd op aan het voorbereiden. De Omgevingswet brengt namelijk veranderingen met zich mee voor zowel gemeenten, als voor inwoners en ondernemers. Denk daarbij aan vergunningverlening. Zo komt er een nieuw Omgevingsloket en gaat participatie een grote rol spelen. Er wordt gewerkt aan een omgevingsvisie en de bestemmingsplannen worden omgezet naar een omgevingsplan.  

‘Strijden of Snitchen’: ben jij voorbereid op criminaliteit?

Om jongeren bewust te maken van signalen en hen weerbaar te maken tegen de verleiding van criminaliteit ontwikkelde STRDR de serious game ‘Strijden of Snitchen’. Het spel maakt op praktische wijze duidelijk hoe op het eerste gezicht kleine onschuldige keuzes het verschil kunnen maken tussen het wel of niet terechtkomen in bepaalde situaties en de criminaliteit. Om die reden overhandigde burgemeester Eduard van Zuijlen het spel tijdens de landelijke Week van de Veiligheid aan Kim Schlee en Sedef Özdemir, jongerenwerkers in Enkhuizen.

Groene straten gezocht

De gemeente is op zoek naar groene straten! Heeft u zelf of met uw buren de straat vergroend en bent u trots op het resultaat? Doe dan mee aan ‘Groene Straten Gezocht’. Hittestress, wateroverlast en watertekort. Het zijn allemaal gevolgen van het veranderend klimaat. Om deze gevolgen te temperen starten…

Reminder: ondermijningstraining voor ondernemers

Samen met politie en het Openbaar Ministerie proberen de Westfriese gemeenten ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Volg de training om ondermijnende criminaliteit te herkennen.