Actueel

SED-gemeenten helpen huurders met verlagen energierekening

Vanaf 18 januari stellen gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland waardebonnen ter beschikking waarmee inwoners met een huurwoning energiebesparende producten kunnen aanschaffen. Met deze actie helpen de gemeenten om de energierekening van hun inwoner te verlagen.

Nieuwe versoepelingen en coronaregels

Vanaf 15 januari is er weer meer mogelijk. Regels voor het dragen van mondkapjes zijn aagescherpt.

Burgemeesters NHN doen oproep aan het kabinet: maak meer mogelijk en biedt perspectief

De burgemeesters van Noord-Holland Noord hebben een oproep gedaan aan het kabinet om meer mogelijk te maken en perspectief te bieden.

Stichting Iedereen Telt Mee neemt werkzaamheden Klein Beginnen (2-6 jaar) en School Maatschappelijk Werk (6-12 jaar) over

Mee & de Wering voert al jaren Klein Beginnen, School Maatschappelijk Werk binnen Enkhuizen uit. Mee & de Wering heeft aangegeven een andere koers te gaan varen en draagt deze diensten over aan Stichting Iedereen Telt Mee.

Basis computercursus in de bibliotheek

Ondanks de coronalockdown blijven bibliotheken open en kun je deelnemen aan de cursus Klik & Tik: de basis van de computer, internet en e-mail. Juíst nu is het belangrijk dat deze cursus aangeboden wordt. Voor veel mensen is het helemaal nog niet vanzelfsprekend om je zaken zelf te regelen via internet en apps.

IDSE subsidie tot 2030 beschikbaar voor woningbezitters en bedrijven

Sinds 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen van isolatiemaatregelen en warmtepompen binnen de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) verhoogd. De isolatiemaatregelen gelden alleen voor woningeigenaren.

Wel of niet in het riool?

Als we het riool verkeerd gebruiken, gaan er dingen mis. Het is belangrijk om te weten wat je mag doorspoelen in de wc, gootsteen of afvoerputje. En wat er mis kan gaan als je andere dingen doorspoelt.

Parkeervergunning 2022

Heeft u een parkeervergunning, let dan op!Vanaf 1 februari 2022 heeft u een nieuwe parkeervergunning voor 2022 nodig. Om het aanvragen voor u makkelijk te maken, heeft Parkeerservice Enkhuizen een nieuwe aanvraag klaargezet in uw account.  Wilt u geen gebruik maken van uw parkeerproduct? Annuleer de aanvraag dan voor de…

Heb je hulp nodig bij de Digitale Overheid?

chillende momenten in je leven krijg je te maken met nieuwe instanties. Een afspraak maken voor de (booster)vaccinatie, de corona-app met je QR-code downloaden, een DigiD aanvragen, je belastingaangifte invullen, je toeslagen aanvragen, je verzekeringen beheren, je medisch dossier inzien: dat doe je allemaal online. Het is logisch dat je daar je weg in moet vinden.

Schoon Westfriesland organiseert 'Gelukkig Schoonjaar'

Na een eerdere samenwerking komt het collectief Schoon Westfriesland nu met hun eerste, eigen gezamenlijk zwerfafval opruimactie: Gelukkig Schoonjaar!

Een lagere energierekening? Plan een gratis adviesgesprek

Investeren in de verduurzaming van je woning loont. Door het nemen van energiebesparende maatregelen verlaagt u uw energierekening, u verhoogt uw wooncomfort en u draagt bij aan een beter milieu. Maar hoe weet u welke maatregelen u het beste kunt nemen?

Unieke vondst van een 17de-eeuwse schildpad in Enkhuizen

Buyshaven in Enkhuizen is een unieke vondst gedaan: een kleine landschildpad uit de 17de eeuw

Bibliotheek blijft open

De bibliotheek blijft open tijdens deze lockdown. Naast de uitleen kunnen inwoners terecht voor hulp bij het maken van een afspraak voor de corona(booster)prik, uitleg bij de corona apps, hulp bij taal en digitale vragen. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.westfriesebibliotheken.nl of bel naar: 0228-743 943

Lees mee en reageer op de bouwstenen Omgevingsvisie

De gemeenteraad van Enkhuizen heeft tijdens de raadsvergadering van dinsdag 21 december de bouwstenen voor de omgevingsvisie vastgesteld. Nu is het de beurt aan de inwoners, ondernemers en andere belangstellenden om op de bouwstenen te reageren.

Een lagere energierekening? Plan een gratis adviesgesprek in

Door het nemen van energiebesparende maatregelen verlaagt uw energierekening.

Vuurwerkverbod en verbod op carbidschieten

Opnieuw is er een landelijk vuurwerkverbod van kracht. In lijn hiermee is ook carbidschieten verboden in alle gemeenten in West-Friesland.  Wat mag wel? U mag wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1 vuurwerk). Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen…

IkPas: ga jij de uitdaging aan voor een DryJanuary?

IkPas is een landelijke campagne om mensen bewuster om te laten gaan met alcohol. Je wordt niet gevraagd om nooit meer alcohol te drinken, maar om jouw alcoholgebruik in de maand januari even op pauze te zetten. Je wordt je tijdens deze ‘Dry January’ bewuster van de keuze om wel…

Beleidsregels bijzondere bijstand 2022 vastgesteld

Aanvragen voor bijzondere bijstand worden altijd aan de hand van deze beleidsregels getoetst.

‘Levensboom’ voor kindcentrum Het Anker

Bij het nieuwe kindcentrum Het Anker aan de Flosbeugel staat sinds 17 december een ‘levensboom’.

Informatie over beveiligingsincident Log4J

In de softwarebouwsteen ‘Apache Log4j’ is een ernstige kwetsbaarheid aangetroffen. Dit is wereldwijd een veelgebruikt stukje software, waar ook de gemeente gebruik van maakt. Op dit moment is er geen reden tot ongerustheid.

Westfriese gemeenten en Stichting Westfriese Bibliotheken vernieuwen samenwerking

De gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec zetten hun samenwerking voort aangaande het bibliotheekwerk in de regio West-Friesland.

Tegemoetkoming energiekosten minima

Het kabinet stelt geld beschikbaar om mensen met een inkomen ter hoogte van het sociaal minimum een bijdrage te geven in de hoge energiekosten. Deze bijdrage wordt via de gemeente verstrekt. Voor de gemeente is het nog niet duidelijk wat dit precies betekent. Houd de website in de gaten voor meer informatie. 

Nieuwe corona vaccinatielocatie geopend

Maandag 13 december is de vaccinatielocatie in de STEBO hal, Torenweg 44, in Hem geopend. Met het openen van een vaccinatielocatie in Hem verruimt GGD Hollands Noorden de capaciteit om te vaccineren. Daarmee is er voor inwoners van de regio West-Friesland nu een vaccinatielocatie dichter bij huis. 

De twijfeltelefoon

Ziekenhuizen openen een landelijk telefoonnummer voor mensen die twijfelen over vaccinatie tegen corona. De twijfeltelefoon is bedoeld voor mensen die vragen hebben en een medisch advies willen. Deze vragen worden beantwoordt door ervaren medische studenten die u informeren over de laatste stand van zaken omtrent de coronavaccins.   Meer informatie…

U ziet het niet, maar het is er wel.....

Open haarden, houtkachels en buitenvuren kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

Wintermelodieën carillons 2021

Stadsbeiaardier Frits Reynaert en stadsklokkenteller Simon van Diepen hebben op 22 en 23 november de speeltrommels van de carillons ‘verstoken’. De uurmelodieën staan dit keer in het teken van het Sweelinckjaar. Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621) was misschien wel de belangrijkste componist die Nederland heeft gehad. Als componist en als muziekpedagoog…

Aanbesteding herontwikkelingslocatie Hoogstraat/Zilverstraat van start

Op 24 november is door de gemeenteraad van Enkhuizen een positief raadsbesluit genomen over het Programma van Eisen voor de herontwikkelingslocatie Hoogstraat/Zilverstraat. Dit betekent dat de aanbesteding voor deze nieuwbouwlocatie op 1 december 2021 van start is gegaan Programma van Eisen Het plangebied bestaat uit het nu nog braakliggende terrein…

Gemeente vrijdagmiddag telefonisch minder bereikbaar

De gemeente is aanstaande vrijdag 3 december vanaf 13.00 uur telefonisch minder bereikbaar.

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen.

Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen 2022

Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen 2022 Van 21 t/m 26 maart 2022 ontmoeten inwoners, bedrijven en onderwijs elkaar tijdens de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen. Tijdens deze dagen kunnen inwoners van Noord-Holland kennismaken met bedrijven. Werkzoekenden kunnen op deze manier ontdekken welke kansen er op de arbeidsmarkt bij hen in…

Huis & Energie beurs in Vijfhuizen

U wilt uw huis verduurzamen.. maar waar moet u beginnen? Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november kunt u de consumentenbeurs Huis & Energie in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen bezoeken. Hier kunt u de meest comfortabele warmtepompen en de prachtigste zonnepanelen live ervaren in het levensgrote Duurzaam Droomhuis…

Vrijwilligersspelden voor vier stadsgenoten

Vier vrijwilligers ontvingen gisteren een vrijwilligersspeld. Ze hebben zich jarenlang met veel passie ingezet voor onze gemeente. Wethouder Dorus Luyckx reikte de spelden uit op het stadhuis.

Extra subsidie voor sport en bewegen in Enkhuizen

Organiseert u als sportvereniging, sportaanbieder of andere (maatschappelijke) partij graag activiteiten die bijdragen aan een vitaal sport- en beweegklimaat? Vanuit het Sport- en Beweegakkoord Enkhuizen is extra subsidie vrijgemaakt om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Sportverenigingen, -aanbieders en andere organisaties met een maatschappelijke rol of ambitie in de gemeente kunnen hier aanspraak op maken.   

Training omgaan met dementie

De buurvrouw loopt in haar pyjama op straat of die meneer van 3 huizen verder kijkt steeds zo verward om zich heen. Herkenbaar? In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Helpt u mee aan een dementievriendelijk Enkhuizen?

Wat de Omgevingswet betekent voor ondernemers

Misschien heeft u weleens gehoord over de Omgevingswet. Deze wet treedt volgend jaar in werking. We zijn ons er al langere tijd op aan het voorbereiden. De Omgevingswet brengt namelijk veranderingen met zich mee voor zowel gemeenten, als voor inwoners en ondernemers. Denk daarbij aan vergunningverlening. Zo komt er een nieuw Omgevingsloket en gaat participatie een grote rol spelen. Er wordt gewerkt aan een omgevingsvisie en de bestemmingsplannen worden omgezet naar een omgevingsplan.  

‘Strijden of Snitchen’: ben jij voorbereid op criminaliteit?

Om jongeren bewust te maken van signalen en hen weerbaar te maken tegen de verleiding van criminaliteit ontwikkelde STRDR de serious game ‘Strijden of Snitchen’. Het spel maakt op praktische wijze duidelijk hoe op het eerste gezicht kleine onschuldige keuzes het verschil kunnen maken tussen het wel of niet terechtkomen in bepaalde situaties en de criminaliteit. Om die reden overhandigde burgemeester Eduard van Zuijlen het spel tijdens de landelijke Week van de Veiligheid aan Kim Schlee en Sedef Özdemir, jongerenwerkers in Enkhuizen.

Groene straten gezocht

De gemeente is op zoek naar groene straten! Heeft u zelf of met uw buren de straat vergroend en bent u trots op het resultaat? Doe dan mee aan ‘Groene Straten Gezocht’. Hittestress, wateroverlast en watertekort. Het zijn allemaal gevolgen van het veranderend klimaat. Om deze gevolgen te temperen starten…

Reminder: ondermijningstraining voor ondernemers

Samen met politie en het Openbaar Ministerie proberen de Westfriese gemeenten ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Volg de training om ondermijnende criminaliteit te herkennen.