Actueel

TONK-regeling verlengd tot 1 oktober

Inwoners die het door de coronacrisis financieel lastig hebben, kunnen via de TONK-regeling hulp krijgen. De gemeente Enkhuizen verlengt de regeling tot 1 oktober 2021.

Nieuw model Nederlandse identiteitskaart

Met ingang van 2 augustus 2021 komt er een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart. Het is daardoor niet mogelijk om vanaf donderdag 29 juli 11.30 uur tot en met zondag 1 augustus aanvragen van reisdocumenten te doen. Ophalen blijft wel mogelijk.

Plaatsing palen westelijk winkelgebied centrum Enkhuizen

De gemeente heeft in overleg met de winkeliersvereniging besloten om het westelijk deel van het centrum fysiek af te sluiten voor verkeer, door het plaatsen van afneembare palen van maandag tot en met zaterdag tussen 11.00 uur en 18.00 uur.

Nee zeggen tegen middelengebruik

De Westfriese gemeenten zijn een campagne gestart om ouders te stimuleren hun kinderen weerbaar te maken tegen de verleidingen van drugs, drank en roken. Jongeren mogen weer wat meer buiten de deur doen. Voor ouders een moment om weer in gesprek te gaan met hun puber, want op feestjes of vakantie wordt misschien wel (meer) gedronken en/of drugs gebruikt?

Maak het inbrekers moeilijk!

Tijdens de zomervakantie zijn veel mensen op vakantie of gaan gezellig een paar dagen weg. Voor veel inbrekers is dit een geschikte mogelijkheid om in te breken. Verzekeraars zien dan ook elk jaar dat de vakantieperiode vaak voor een inbraakgolf zorgt.

Eikenprocessierups in Westfriesland

De eikenprocessierups is een plaagdier dat ook in Westfriesland steeds vaker gaat voorkomen. Ook dit jaar zijn er enkele eikenprocessierupsen op de terreinen van het Recreatieschap Westfriesland waargenomen. De locaties worden met linten aangegeven.

Borchhard klokje na tweeënhalve eeuw terug in Enkhuizen

7 juli werd, voor aanvang van het beiaardconcert, een bijzonder klokje feestelijk verwelkomd, nu het na tweeënhalve eeuw weer is teruggekeerd in Enkhuizen.

Werksaam Westfriesland helpt ondernemers om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst

Werksaam Westfriesland en Stichting Startersloket slaan de handen ineen om ondernemers te helpen bij het gezond en toekomstbestendig maken van hun bedrijf. Alle ondernemers uit Westfriesland kunnen zich kosteloos aanmelden voor een uniek inspiratieprogramma.

Waar kunt u terecht voor onafhankelijke cliëntondersteuning?

Cliëntondersteuners weten veel over het verschillende aanbod in zorg en ondersteuning op het gebied van jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen.

Wij helpen u graag, online en op afspraak

Veel van onze producten regelt u makkelijk en snel online. Dit aantal breiden wij steeds verder voor u uit.

Vergunning geitenhouderij geweigerd

Het college van gemeente Enkhuizen heeft op 29 juni jl. besloten dat de aan De Elsenburg verleende omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) voor het oprichten van een geitenhouderij alsnog wordt geweigerd.

Eerbetoon aan veteranen

Burgemeester Eduard van Zuijlen en Harry Morsink, voorzitter van het Veteranen Comité Enkhuizen, hebben op 25 juni een krans gelegd bij het Indië-monument in het Wilhelminaplantsoen om eer te bewijzen aan alle veteranen die uitgezonden zijn geweest en gevochten hebben voor de vrijheid in de wereld.

Wist u dat? Een betontegel met een verhaal

Het beton op de perrons van Enkhuizen is vernieuwd, maar niet zomaar. Nieuw en oud zijn op een duurzame manier vervlochten. Dit station kreeg namelijk als één van de eerste in Nederland een circulaire betontegel. Een tegel met geschiedenis en een verhaal.

Gratis webinar: tips voor een zomer van NIX!

Wat kun je als ouder doen om te zorgen dat jongeren een goede zomer hebben en hun grenzen goed kunnen bewaken? In Control of Alcohol en Drugs organiseert weer een gratis webinar voor ouders en opvoeders: tips voor een zomer van NIX!

Verstopping riool door vochtige doekjes

Regelmatig hebben wij in de gemeente storingen aan onze rioolpompen. De oorzaak hiervan is dat er vochtige doekjes in de riolering worden geloosd. Het gaat het dan voornamelijk om vochtige reinigingsdoekjes zoals billendoekjes, schoonmaakdoekjes en vochtig toiletpapier.

Vaarkaart historische vaarroute Stede Broec - Enkhuizen

Gemeenten Stede Broec en Enkhuizen brengen een vaarkaart uit voor een historische vaarroute door hun gemeenten. De vaarkaart toont de vaarroute en vertelt het verhaal van de historische vaarwegen en de sporen die deze hebben nagelaten in het huidige landschap.

Noord-Holland tekent voor verkeersveiligheid

p 17 juni 2021 tekenen de Noord-Hollandse gemeenten (met uitzondering van het gebied van de Vervoerregio Amsterdam) en de provincie Noord-Holland de ‘intentieverklaring verkeersveiligheid’. Hiermee spreken de verschillende partijen zich uit om de verkeersveiligheid in de regio te vergroten.

Resultaten enquêtes omgevingsvisie bekend

Van 5 mei tot en met 31 mei 2021 stonden de enquêtes over de omgevingsvisie online. Inwoners, ondernemers en andere geïnteresseerden werden gevraagd om mee te denken over de toekomst van de gemeente. Hoe blijft Enkhuizen een fijne plek om te wonen, werken en recreëren, en welke keuzes moeten er gemaakt worden om Enkhuizen aantrekkelijk en leefbaar te houden? Bekijk de resultaten.

Zwemmen in de haven

In Enkhuizen is het een traditie om op warme zomerdagen een verfrissende duik te nemen vanaf de havenhoofden of de Sassluis en te zwemmen in de haven. Het zwemmen op deze plekken kan echter gevaarlijk zijn.

Help in de strijd tegen criminaliteit!

De gemeenten in West-Friesland en de politie werken samen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Meldingen en tips van inwoners zijn hierbij onmisbaar. Die informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak wordt opgelost. Help mee door signalen te melden die kunnen wijzen op criminaliteit!

Start woonchallenge voor innovatieve woonconcepten

Marktpartijen, Westfriese gemeenten en provincie Noord-Holland werken samen aan versnellen woningbouw Twaalf marktpartijen in Westfriesland zetten woensdag 9 juni hun handtekening onder de samenwerking met de Westfriese gemeenten en de provincie Noord-Holland om vaart te maken met de bouw van meer nieuwe koop- en (sociale) huurwoningen en het verduurzamen van…

Gewoon lekker buiten spelen tijdens de Buitenspeeldag

Spelen en plezier maken. Dit waren de twee belangrijkste ingrediënten van de 14e editie van de Buitenspeeldag op woensdagmiddag 9 juni. Dé middag waarop we vierden wat zo belangrijk is: spelen!

Meld u aan voor de laatste online informatieavond over de warmtetransitie

In de Transitievisie Warmte wordt op hoofdlijnen vastgelegd hoe en in welke volgorde we het isoleren en aardgasvrij maken van onze woningen aanpakken. Met de Transitievisie Warmte stelt de gemeenteraad ook de meest kansrijke wijken vast. Nadat de Transitievisie Warmte is vastgesteld wordt voor deze wijken een concreet plan opgesteld, het Wijkuitvoeringsplan.

GGD neemt enkele kinderopvang taken gemeenten over

Op verzoek van de gemeente Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, gaat de GGD Hollands Noorden per 14 juni a.s. een aantal taken op het gebied van de kinderopvang namens de drie gemeenten uitvoeren. Wat betekent dit voor u?  Registraties Landelijk Register Kinderopvang (LRK)  De aanvragen met betrekking tot dagopvang, buitenschoolse…

WatZr-campagne van start

Met het verspreiden van duizenden bloemzaadbommetjes in 28 gemeentes in Noord-Holland is afgelopen vrijdag de WatZr-campagne gelanceerd. De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland. Het doel is inwoners aan te zetten tot watZrs: kleine, simpele…

Nieuwsbrief Rekenkamercommissie SED

De Rekenkamercommissie SED heeft in mei de eerste nieuwsbrief van 2020 uitgebracht.

Zwemwaterkwaliteit

Tijdens het buitenzwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) informeren de provincies u over de kwaliteit van het water op de officiële zwemwaterlocaties. Op deze website vindt u steeds de actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater of download de zwemwater app. Mogelijke meldingen zijn: waarschuwing (zwemmen mag, mogelijk risico voor de gezondheid)negatief…

Zomermelodieën carillons 2021

Sinds 7 en 8 juni worden de 17-eeuwse speeltrommels van de carillons weer ‘verstoken’. Stadsbeiaardier Frits Reynaert en stadsklokkenstelder Simon van Diepen hebben hiervoor een systeem bedacht om, met mondkapjes op en zoveel mogelijk met voldoende afstand van elkaar, Coronaproof de nieuwe melodieën te kunnen plaatsen. Op de kwartieren begint…

KindCentrum Het Anker voorbeeld onderwijs nieuwe stijl

Op 31 mei hebben Stichting Present, Berend Botje en gemeente Enkhuizen de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de realisatie van KindCentrum Het Anker aan de Flosbeugel.

Steeds meer muziekles op basisscholen: "Nu belangrijk om te behouden"

Er wordt steeds meer muziekles gegeven op basisscholen. Tachtig procent van de basisschoolkinderen in Noord-Holland krijgt structureel op school les, blijkt uit cijfers van stichting Méér Muziek in de Klas.

Voorkom diefstal van vaartuigen en buitenboordmotoren

Het vaarseizoen is weer aangebroken. Helaas krijgt de politie de laatste weken ook weer meldingen van gestolen buitenboordmotoren.

Nieuwe app voor 800 jaar Westfriese Omringdijk

Duik met een hedendaagse app in zo'n 800 jaar Westfriese Omringdijk. De ruim 126 kilometer lange dijk loopt, de naam zegt het al, om West-Friesland heen.

Aanvragen leerlingenvervoer

Komt uw kind in aanmerking voor leerlingenvervoer? Voor het schooljaar 2021/2022 kunt u het leerlingenvervoer nu digitaal aanvragen.

Melkmarkt weer open voor verkeer

De Melkmarkt in Enkhuizen gaat 4 juni 2021 om 12.00 uur weer open voor al het verkeer. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de tijdelijke afsluiting van de Melkmarkt op te heffen.

Startersloket webinars voor de zomervakantie

Voor de zomervakantie zijn er nog 3 webinars van het Startersloket.

Gemeente gaat minder maaien

Dit jaar gaan we minder maaien. Grasstroken, walkanten en bermen bestaan straks uit lang gras.

Eropuit met de elektrische fiets? Voorkom brand en laad de accu verstandig op

Het is weer voorjaar! Een heerlijke tijd om erop uit te trekken met de elektrische fiets. Maar na verloop van tijd wordt de accu vaak slechter en kun je minder ver rijden met ondersteuning. Door goed om te gaan met de accu gaat deze langer mee en voorkom je brand.

Jonge mensen gezocht voor onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl

Onderzoeksbureau Noord-Holland Noord (onderdeel van GGD HN) doet voor de derde keer grootschalig onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar.