Actueel

Week van de Gezonde Jeugd

Van 7 t/m 11 juni organiseert JOGG de week van de Gezonde Jeugd. Ieder jaar vraagt JOGG samen met gemeenten en partners door heel Nederland aandacht voor een leefomgeving waarin iedereen gezond kan opgroeien. Want een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.   Wat kan je doen?  Buiten zwerfafval opruimen…

Gewijzigde openingstijden

Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei is het stadhuis de heledag gesloten.

Individuele studietoeslag

Ben je student en kan je door een medische beperking structureel niet bijverdienen naast je studie? Misschien kan je dan een studietoeslag krijgen. Dit is een financiële bijdrage om je te ondersteunen, zodat je jouw studie af kunt ronden. Neem contact op met de gemeente voor meer informatie over de voorwaarden. Je…

WerkSaam Café voor werkzoekenden

Heeft u moeite met het schrijven van uw sollicitatiebrief en wilt u graag hulp bij het zoeken naar een baan? Heeft u hulp nodig bij het invullen van een inkomstenverklaring of een aanvraag voor bijstand? Lukt het u niet om zelf een DigiD aan te vragen? Of volgt u momenteel…

Besparen op energiekosten

De prijzen van energie stijgen. Dat kan betekenen dat u flink meer moet betalen voor gas en elektra. Wat kunt u doen om de kosten toch zo laag mogelijk te houden?

Online enquête gestart naar huisvesting buitenlandse werknemers

Veel bedrijven in Westfriesland zijn afhankelijk van buitenlandse werknemers. De zeven gemeenten in de regio vinden het belangrijk dat inwoners en bedrijven in de regio kunnen meedenken in het onderzoek. Daarom wordt van 9 tot en met 29 mei een online enquête gehouden, die alle inwoners, ondernemers en werkgevers kunnen invullen.

Leerlingenvervoer 2022-2023 aanvragen

U kunt al leerlingenvervoer voor schooljaar 2022-2023 aanvragen. Voor komend schooljaar kunt u via www.enkhuizen.nl het leerlingenvervoer digitaal aanvragen.

Webinar 'in control' 12 mei

Hoeveel jongeren gebruiken drugs? Wat zijn de trends? Hoe herken je drugsgebruik en hoe ga je het gesprek hierover aan met je kind? Twee preventiedeskundigen van Brijder Jeugd vertellen je hier alles over tijdens het webinar van 'In Control' op 12 mei.

Webinar belastingen en administratie 16 mei

Welke fiscale regelingen gelden voor jou als (startende) ondernemer? Volg op 16 mei het webinar Belastingen en administratie.

Grof afval wegbrengen? Check de drukte

Omdat het steeds drukker wordt op het afvalbrengstation, zijn de openingstijden aangepast. Op de website en via de app van HVC kan je nu ook vooraf bekijken wanneer het druk is.

Zomermelodieën carillons Enkhuizen

Stadsbeiaardier Frits Reynaert heeft op 2 en 3 mei de 17e-eeuwse speeltrommels van de carillons weer ‘verstoken’. Tot november klinken de volgende melodieën.

Enkhuizen Vooruit!, de SP en het CDA onderzoeken mogelijkheid coalitie

Enkhuizen Vooruit!, de SP en het CDA starten gesprekken om te bekijken of zij het over de inhoudvan een mogelijk coalitieakkoord en de invulling van een college eens kunnen worden. In totaalbezet deze combinatie acht van de zestien bezette zetels in de Enkhuizer gemeenteraad. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022…

Werkzaamheden Koepoort

Op 9 mei starten we met werkzaamheden aan de Koepoort in Enkhuizen. De stadszijde en een gedeelte van de 2 zijgevels worden gerenoveerd. De werkzaamheden houden globaal in het plaatselijk herstellen van scheuren in natuursteen, voegwerk en gevels. Het ontroesten en conserveren van muurankers en het herstellen van de bevestiging…

Spiegel je business

Ben jij ondernemer, actief in de gemeente regio Westfriesland en wil jij jouw bedrijf een boost geven?

Verhaal achter het oorlogsmonument

Achter oorlogsmonumenten en oorlogsgraven gaan veel verhalen schuil. Verhalen van ooggetuigen. Of van de nabestaanden van onze oorlogshelden. Verhalen die we niet mogen vergeten en moeten doorvertellen aan de jeugd.

Uitbetaling energietoeslag

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden hard gestegen, waardoor veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt zijn aan de energierekening.

Lintjesregen: 4 Koninklijke onderscheidingen

p dinsdag 26 april heeft  burgemeester Eduard van Zuijlen de koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mevrouw Schuijt-van Duijn en de heren Boogaard, Feller en Stomp

Inloopspreekuur schuldhulpverlening

Vanaf 1 mei worden de spreekuren schuldhulpverlening weer hervat.

Nationale Herdenking 4 mei

Hieronder leest u het programma voor de 4 mei herdenking in Enkhuizen: 15 uur: Rondleiding langs oorlogsgraven op gemeentelijke begraafplaats (aan Emmaplein). Iedereen kan deelnemen.   16 uur: Herdenking voor de jeugd bij het monument  op de Mandeladreef. Kinderen maken muziek en dragen gedichten voor. Dit is voor iedereen toegankelijk.   19…

Overlijden Chris Segerius

We zijn zeer geschokt door het plotselinge overlijden van Chris Segerius, nog voordat hij een start heeft kunnen maken met zijn raadswerk.

Kluisjescontrole middelbare scholen

Vorige week zijn de kluisjes gecontroleerd op middelbare scholen in Stede Broec en Enkhuizen. Ook in andere ruimtes zoals klaslokalen, de aula en toiletten werd gezocht.

Opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in Lutjebroek en Hoogkarspel

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers zijn in korte tijd een groot aantal vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen, in hotels of recreatiewoningen. Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar locaties voor semipermanente opvang. Hiervoor worden twee locaties op korte termijn ingericht met in totaal maximaal 180 woonunits.

Het Digitaal Nachtregister als barrière tegen criminaliteit in (jacht)havens

Noord-Holland Samen Veilig voerde afgelopen zomer het Digitaal Nachtregister met ID-controle in bij de jachthavens in Hoorn en de gemeentelijke haven in Enkhuizen. Zo maken we de (jacht)havens weerbaarder tegen ondermijnende criminaliteit.

Uitbetaling energietoeslag

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat mensen met een lager inkomen een tegemoetkoming krijgen voor de stijgende energieprijzen. Op 26 april 2022 beslist de gemeenteraad over deze regeling. Wanneer de gemeenteraad een besluit heeft genomen zal er gestart worden met het verstrekken van de toeslag. Houdt u de website in…

Waar moet je op letten bij het starten van een eigen webwinkel?

Volg 19 april het webinar 'Starten met een webwinkel' van het Startersloket en je krijgt antwoord op al jouw vragen over online ondernemerschap.

Meld uw organisatie aan voor kosteloze inzameling van gescheiden verpakkingsafval

Sinds kort kunnen alle organisaties in Nederland met verpakkingsafval dat lijkt op huishoudelijk verpakkingsafval zich aanmelden voor kosteloze inzameling van gescheiden verpakkingsafval.

Inloopspreekuur voor vluchtelingen en gastgezinnen

Iedere maandag en vrijdag is er een inloopspreekuur bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor de gastgezinnen.

'Spiegel je business' helpt zelfstandigen in West-Friesland met toekomstbestendig ondernemen

Ook in 2022 kunnen alle ondernemers in West-Friesland gratis meedoen aan het inspirerende programma ‘Spiegel je business’. Het programma start op 17 mei en bestaat uit vier online trainingen door professionele trainers en een advies op maat. De uitdagende onderwerpen zijn toekomstbestendig ondernemen, creatief vernieuwen, klanten vinden, klanten binden en…

Burgemeester bezoekt 100-jarige mevrouw de Wit-de Beer

Een heuglijke dag voor mevrouw de Wit-de Beer. Zij bereikte gisteren de respectabele leeftijd van 100 jaar. Namens de hele gemeente Enkhuizen feliciteerde burgemeester Eduard van Zuijlen haar met haar 100ste verjaardag.

Levertijd paspoort, ID-kaart en rijbewijs normaal

Deze week verschenen er in het nieuws berichten dat de levertijd van een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs bij sommige gemeenten langer dan normaal is. Bij de gemeente Enkhuizen is dit niet het geval.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen gestart

Sinds vrijdag 1 april kunnen ingeschreven vluchtelingen een prepaid bankkaart aanvragen.

Bloembollenbedrijf J. de Wit en Zonen B.V. ontvangt predicaat Hofleverancier

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het bedrijf ontvangt J. de Wit en Zonen B.V. het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.

Bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit doen we vooral dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Samen hebben we in rap tempo een groot aantal vluchtelingen opgevangen: er zijn inmiddels ruim 200 mensen die zo binnen onze gemeenten een veilig onderdak hebben gevonden.

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen

Het hoofd- en centraal stembureau van de gemeente Stede Broec heeft maandagochtend in een openbare zitting de verkiezingsuitslag vastgesteld.

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp van bereidwillige inwoners en ondernemers hebben we deze opvang in de SED-gemeenten tijdig kunnen voorbereiden. De…

Lijsttrekkersdebat

Op woensdagavond 9 maart wordt er een lijsttrekkersdebat georganiseerd in De Nieuwe Doelen.

Iedereen mag meedoen! Toetsen van gebouwen door Ongehinderd

De gemeente streeft naar een inclusieve samenleving en wil dat iedereen mee kan doen; meedoen op school, de arbeidsmarkt, bij clubs en verenigingen, of in de buurt. Daarom is het van belang dat publieke gebouwen fysiek toegankelijk zijn voor elke burger.

Volmacht geven voor gemeenteraadsverkiezing 2022

Bent u zelf niet in de gelegenheid om te stemmen? Dan kan iemand uw stem uit laten brengen via een volmacht.

SED-gemeenten helpen huurders met verlagen energierekening

Vanaf 18 januari stellen gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland waardebonnen ter beschikking waarmee inwoners met een huurwoning energiebesparende producten kunnen aanschaffen. Met deze actie helpen de gemeenten om de energierekening van hun inwoner te verlagen.

Schoon Westfriesland organiseert 'Gelukkig Schoonjaar'

Na een eerdere samenwerking komt het collectief Schoon Westfriesland nu met hun eerste, eigen gezamenlijk zwerfafval opruimactie: Gelukkig Schoonjaar!

Lees mee en reageer op de bouwstenen Omgevingsvisie

De gemeenteraad van Enkhuizen heeft tijdens de raadsvergadering van dinsdag 21 december de bouwstenen voor de omgevingsvisie vastgesteld. Nu is het de beurt aan de inwoners, ondernemers en andere belangstellenden om op de bouwstenen te reageren.

Vuurwerkverbod en verbod op carbidschieten

Opnieuw is er een landelijk vuurwerkverbod van kracht. In lijn hiermee is ook carbidschieten verboden in alle gemeenten in West-Friesland.  Wat mag wel? U mag wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1 vuurwerk). Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen…

Gemeente vrijdagmiddag telefonisch minder bereikbaar

De gemeente is aanstaande vrijdag 3 december vanaf 13.00 uur telefonisch minder bereikbaar.

Huis & Energie beurs in Vijfhuizen

U wilt uw huis verduurzamen.. maar waar moet u beginnen? Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november kunt u de consumentenbeurs Huis & Energie in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen bezoeken. Hier kunt u de meest comfortabele warmtepompen en de prachtigste zonnepanelen live ervaren in het levensgrote Duurzaam Droomhuis…

Vrijwilligersspelden voor vier stadsgenoten

Vier vrijwilligers ontvingen gisteren een vrijwilligersspeld. Ze hebben zich jarenlang met veel passie ingezet voor onze gemeente. Wethouder Dorus Luyckx reikte de spelden uit op het stadhuis.

Extra subsidie voor sport en bewegen in Enkhuizen

Organiseert u als sportvereniging, sportaanbieder of andere (maatschappelijke) partij graag activiteiten die bijdragen aan een vitaal sport- en beweegklimaat? Vanuit het Sport- en Beweegakkoord Enkhuizen is extra subsidie vrijgemaakt om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Sportverenigingen, -aanbieders en andere organisaties met een maatschappelijke rol of ambitie in de gemeente kunnen hier aanspraak op maken.   

Training omgaan met dementie

De buurvrouw loopt in haar pyjama op straat of die meneer van 3 huizen verder kijkt steeds zo verward om zich heen. Herkenbaar? In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Helpt u mee aan een dementievriendelijk Enkhuizen?

Wat de Omgevingswet betekent voor ondernemers

Misschien heeft u weleens gehoord over de Omgevingswet. Deze wet treedt volgend jaar in werking. We zijn ons er al langere tijd op aan het voorbereiden. De Omgevingswet brengt namelijk veranderingen met zich mee voor zowel gemeenten, als voor inwoners en ondernemers. Denk daarbij aan vergunningverlening. Zo komt er een nieuw Omgevingsloket en gaat participatie een grote rol spelen. Er wordt gewerkt aan een omgevingsvisie en de bestemmingsplannen worden omgezet naar een omgevingsplan.  

‘Strijden of Snitchen’: ben jij voorbereid op criminaliteit?

Om jongeren bewust te maken van signalen en hen weerbaar te maken tegen de verleiding van criminaliteit ontwikkelde STRDR de serious game ‘Strijden of Snitchen’. Het spel maakt op praktische wijze duidelijk hoe op het eerste gezicht kleine onschuldige keuzes het verschil kunnen maken tussen het wel of niet terechtkomen in bepaalde situaties en de criminaliteit. Om die reden overhandigde burgemeester Eduard van Zuijlen het spel tijdens de landelijke Week van de Veiligheid aan Kim Schlee en Sedef Özdemir, jongerenwerkers in Enkhuizen.

Groene straten gezocht

De gemeente is op zoek naar groene straten! Heeft u zelf of met uw buren de straat vergroend en bent u trots op het resultaat? Doe dan mee aan ‘Groene Straten Gezocht’. Hittestress, wateroverlast en watertekort. Het zijn allemaal gevolgen van het veranderend klimaat. Om deze gevolgen te temperen starten…

Reminder: ondermijningstraining voor ondernemers

Samen met politie en het Openbaar Ministerie proberen de Westfriese gemeenten ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Volg de training om ondermijnende criminaliteit te herkennen.