Actueel

Klaar voor het strooiseizoen

Volgens de meteorologische kalender is de winter ingegaan. En dat merken we aan de temperatuur. Komend weekend wordt (lichte) vorst voorspelt. Onze strooidienst is er klaar voor.

Persoonsgegevens van inwoners en geheimhouding

Voor de gemeente is uw privacy heel belangrijk. De gemeente gaat altijd voorzichtig om het delen van uw gegevens die in het systeem bekend zijn. De gemeente is volgens de Wet Basisregistratie persoonsgegevens (BRP) verplicht om gegevens te delen met andere overheidsinstanties.

Cijferplaten Zuidertoren

De afgelopen maanden heeft er onderhoud plaatsgevonden aan de Zuidertoren. Gisteren zijn bij de Zuidertoren de gerestaureerde wijzerplaten opgeleverd. In opdracht van de gemeente Enkhuizen is het metselwerk van de toren op een aantal plekken gerepareerd.

Helpen bij crisisnoodopvang Enkhuizen

Afgelopen woensdag zijn de eerste bewoners gearriveerd in de crisisnoodopvang in Enkhuizen. De mensen hebben een goede verhuizing vanuit Bergen achter de rug en zijn blij met de locatie die in Enkhuizen gerealiseerd is. Er is een grote betrokkenheid vanuit de inwoners van onze gemeente. We ontvangen vragen over vrijwilligerswerk…

Restauratie Koepoort: windvaan weer terug geplaatst

De afgelopen maanden is er groot onderhoud uitgevoerd aan de Koepoort. Het eeuwenoude monument was toe aan een flinke opknapbeurt.

Ben jij tussen de 17 en 23 jaar en heb je geen baan of opleiding?

Wil jij terug naar school of een leuke baan vinden, maar kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Meld je dan aan voor het project Back on Track van Jongerenloket Westfriesland. In 12 weken word je op weg geholpen bij de keuze voor een opleiding of de zoektocht naar een…

Kluisjescontroles middelbare scholen Enkhuizen en Stede Broec 

Weinig drugs aangetroffen, maar controles blijven noodzakelijk .

Vertraging instellen elektrische laadpalen in de gemeente

Op dit moment zijn er door leveringsproblemen vertragingen bij het plaatsen van elektrische laadpalen in de openbare ruimte.

Resultaten naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop in Noord-Holland Noord bekend

De gemeenten en GGD in de regio Noord-Holland Noord werken intensief samen om het alcoholgebruik van jongeren terug te dringen. In opdracht van de 16 gemeenten heeft een extern bureau recentelijk onderzoek gedaan bij verschillende verkooppunten in de regio. De resultaten van dit onderzoek naar naleving geeft gemeenten richting voor hun beleid van de komende periode.

Gemeentepolis: korting op uw zorgverzekering

Aan het einde van het jaar kunt u weer overstappen van zorgverzekeraar. Een mooi moment om uit te zoeken of u bij een andere verzekeraar goedkoper of beter uit bent. Heeft u een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm en woont u in de gemeente Enkhuizen? Dan kunt u gebruik maken van de gemeentepolis van zorgverzekeraar Univé.

Saneren speelterrein Flosbeugel

Het speelterrein aan de Flosbeugel in Enkhuizen moet volledig gesaneerd worden. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. Op het terrein van de voormalige noodschool is na de herinrichting naast puin en stenen ook asbest gevonden. Na de brand van school Het Driespan is op…

Stadskantoor maandag 5 december om 16:00 gesloten

Op maandag 5 december is de balie van het stadskantoor tot 16:00 uur open. Vanaf 16:00 zijn we gesloten.

Wethouder Bijman bezoekt scholen

In oktober en november maakt wethouder Bijman een kennismakingsronde langs alle scholen in Enkhuizen. De stad telt zes basisscholen verdeeld over negen locaties en een school voor voortgezet onderwijs. Elke school heeft zijn eigen problemen en mogelijkheden.

Dag van de ondernemer

Win Bijman, wethouder economie, bezocht vrijdag 18 november diverse ondernemers in Enkhuizen in verband met de Dag van de Ondernemer.

Collegebezoek Mulder Shipyard

Mulder Shipyard heeft de bedrijfshallen volledig gerenoveerd en geschikt gemaakt voor scheepsbouw. Het college werd door directeur Nick Mulder en bedrijfsleider Jacco Klein rondgeleid door het bedrijf. Mulder Shipyard werd opgericht in 1938.

Winnaar bekend aanbesteding plan Zilverstraat-Hoogstraat

Henselmans Bouw en Ontwikkeling uit Noord Scharwoude heeft de aanbesteding gewonnen voor het ontwikkelen van het terrein aan de Zilverstraat-Hoogstraat in Enkhuizen. Het college van Enkhuizen heeft de opdracht voor woningbouw op die plek voorlopig gegund aan Henselmans. De gemeente vroeg in de aanbesteding aan marktpartijen een plan uit te…

Proef met dagbestedingsactiviteiten: rechtstreeks naar aanbiedende organisaties 

Mensen die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van een gestructureerde invulling van de dag hoeven zich niet meer eerst aan te melden bij de gemeente. Zij kunnen zich vanaf nu rechtstreeks melden bij een van de vier organisaties voor dagbesteding in Enkhuizen. Dit zijn: De Baanbreker, Huiskamer van Enkhuizen,…

Symposium toekomst religieus erfgoed

In de Zuiderkerk vond afgelopen dinsdag een symposium plaats over de toekomst van religieus erfgoed plaats. Waarom en hoe werk je samen aan het behoud van religieus erfgoed? Waar liggen de kansen?

Wijziging dienstregeling buurtbus WASE lijn 438

Per 11 december wijzigt de dienstregeling van de NS. Ook buurtbus WASE brengt een aantal wijzigingen aan om aan te sluiten bij de dienstregeling van de NS en om de toename van het aantal reizigers in de spits te kunnen bolwerken. In Enkhuizen verandert van maandag t/m donderdag de vertrektijden…

Expositie Sorin in Stadhuis

In het Stadhuis is de komende twee maanden een expositie te zien van de jonge kunstenaar Sorin. Hij werkt bij Bakkerij 5, een dagbestedingslocatie van Esdege-Reigersdaal, in Enkhuizen. Hier worden heerlijke taarten, cakes en koekjes gebakken. Sorin zorgt ervoor dat deze heerlijkheden prachtig verpakt worden. Hij versiert de taartdozen in allerlei thema’s. Zo heeft u naast een lekkere taart meteen een kunstwerkje in huis.

Ben je bewust van jouw voorbeeldrol: Zien drinken doet drinken!

Dit is natuurlijk goed nieuws. Dit onderschatten opvoeders vaak. Je hebt namelijk meer invloed dan je denkt om te voorkomen dat jouw kind jong alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe. Wist je dat voor veel kinderen die volwassenen alcohol zien drinken, alcohol aantrekkelijk wordt? Probeer geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen om zo de kans te verkleinen dat ze vroeg beginnen aan alcohol.

Informatieavond onderhoud sloten door Hoogheemraadschap

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier neemt dit najaar het onderhoud voor het stedelijk water over van de gemeenten Enkhuizen en Drechterland. Het gaat om een groot deel van de sloten die binnen de bebouwde kom liggen. Iedereen die meer wil weten is welkom op de informatieavond op 17 november in de aula van de RSG vanaf 19.00 uur. Er vindt ook een informatieavond plaats in Hoogkarspel.

Gluren bij Duurzame Buren: bekijk de sessies terug!

Halverwege oktober vond de derde editie van Gluren bij Duurzame Buren plaats. Duurzame buren uit de regio Westfriesland openden hun deuren en jij kon digitaal binnenkijken.

Zilveren erespeld voor de heer Feike van Gangelen

s dank voor zijn werk als Consul van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Enkhuizen ontving de heer Feike van Gangelen op vrijdag 4 november een zilveren erespeld van de stichting.

Wethouder Win Bijman bezoekt de Groene Buurt

Vorige week woensdag bezocht wethouder Win Bijman de Groene Buurt. De Groene Buurt is een buurtproject in de Gommerwijk. Een groep enthousiaste buurtbewoners zet zich in om de wijk leefbaarder te maken.

Dalende hoeveelheid nieuwe pleegouders leidt tot grote zorgen in regio

Het gaat niet goed met het aantal beschikbare pleegouders. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders. Tegelijkertijd is de vraag naar pleegzorg nog altijd groter dan het aanbod van beschikbare pleegouders. Daardoor neemt het tekort langzaam, maar gestaag toe.

Groen doen op de Jongerenklimaattop Westfriesland

Tijdens de Nationale Klimaatweek organiseren de Westfriese gemeenten samen met jongeren de Jongerenklimaattop Westfriesland. Wel of geen windmolens in de regio? Wel of niet een auto delen of biologischer eten? De sleutel tot een duurzame en schone toekomst ligt bij jongeren en de keuzes die zij maken. Maar waarom doen jongeren dan bijna niet mee in de discussies over duurzaamheid? Dat pakken we in Westfriesland anders aan.

Fietslessen voor senioren in het najaar en de winter met Team Sportservice

Team Sportservice organiseert voor de 2e keer dit jaar een 3-wekelijks programma met fietslessen voor senioren. Deze keer zijn de lessen ook op het najaar en de winter gericht. Oudere fietsers zijn vaak kwetsbare verkeersdeelnemers.

Netwerkbijeenkomst Verbinding en samenwerking

Op donderdag 27 oktober bezochten burgemeester van Zuijlen en wethouder Wim Hoogervorst een netwerkbijeenkomst voor alle professionals op het gebied van zorg en ondersteuning in Enkhuizen in de Zuiderkerk.

Nieuwe samenwerking tussen Ondernemersfonds, Marketing Enkhuizen en de gemeente 

Zowel de gemeente, als het Ondernemersfonds Enkhuizen kennen jaarlijks een subsidie toe aan Marketing Enkhuizen (voorheen VVV). Daarbij maken zij ieder apart afspraken over wat Marketing Enkhuizen met de toegekende subsidie doet. “Dat gaan we vanaf nu anders doen” aldus wethouder Jan Franx. “Voor Marketing Enkhuizen is het efficiënter als beide partijen overeenstemming hebben over de doelen en activiteiten.”  

Dinsdag 29 november bijeenkomst voor ouders die gaan scheiden 

Op dinsdag 29 november organiseren de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, samen met drie West-Friese gemeenten en Villa Pinedo, de stichting voor kinderen met gescheiden ouders,een bijeenkomst voor ouders die gaan scheiden.

Een waardebon voor energiebesparende producten ter waarde van 70 euro? Of een gratis energieadvies? Het kan nog!

De gemeente heeft nog waardebonnen beschikbaar waarmee je energiebesparende producten kunt kopen. Denk hierbij aan radiatorfolie, tochtstrips of LED lampen. Vraag de waardebon ter waarde van 70 euro aan via www.winstuitjewoning.nl/enkhuizen

Crisisnoodopvang voor asielzoekers in Enkhuizen

In Enkhuizen komt op het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum aan de Sluisweg vanaf 1 december een crisisnoodopvang voor 225 asielzoekers.

Nieuw: ondernemersnieuws

Gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland brengen vanaf nu een aantal keer per jaar een nieuwsbrief uit voor ondernemers. In deze nieuwsbrief leest u alles over wat voor u als ondernemer van belang kan zijn. De eerste editie leest u hier:

Overdracht Stichting Maagd van Enkhuizen

Op woensdag 12 oktober heeft Stichting De Maagd van Enkhuizen vijf beelden overgedragen aan gemeente Enkhuizen en Welwonen. Namens de gemeente ondertekende wethouder Hoogervorst het overdrachtsdocument.

Extra leningen voor starters op woningmarkt

De gemeenteraad heeft besloten het aantal startersleningen te vergroten van 2 naar 12. Ook de maximale koopsom is aangepast. Deze is verhoogd van 250.000 euro naar de NHG-grens (355.000 euro in 2022).

Opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in Lutjebroek en Hoogkarspel

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers zijn in korte tijd een groot aantal vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen, in hotels of recreatiewoningen. Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar locaties voor semipermanente opvang. Hiervoor worden twee locaties op korte termijn ingericht met in totaal maximaal 180 woonunits.

Inloopspreekuur voor vluchtelingen en gastgezinnen

Iedere maandag en vrijdag is er een inloopspreekuur bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor de gastgezinnen.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen gestart

Sinds vrijdag 1 april kunnen ingeschreven vluchtelingen een prepaid bankkaart aanvragen.

Bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit doen we vooral dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Samen hebben we in rap tempo een groot aantal vluchtelingen opgevangen: er zijn inmiddels ruim 200 mensen die zo binnen onze gemeenten een veilig onderdak hebben gevonden.

Inschrijven van vluchtelingen

Om gebruik te maken van diverse voorzieningen, zoals medische zorg, is het belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente in de BRP (Basisregistratie Personen). Dit kan in het gemeentehuis van Stede Broec aan de Middend 2 in Bovenkarspel. Ook mensen die momenteel in de gemeente Enkhuizen of Drechterland verblijven, kunnen hier terecht.

Meer vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

De toestroom van vluchtelingen naar de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gaat ook in het weekend doo

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Informatie kan achterhaald zijn. Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp…

Oproep: Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen gezocht

Door de inval in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden nu nog veelal opgevangen in de buurlanden, maar het is zeer voorstelbaar dat er ook een aanzienlijk aantal van hen richting Nederland komt. Burgemeester Eduard van Zuijlen doet - ook namens het college en de gemeenteraad - daarom een dringende oproep aan iedereen die een accommodatie heeft.

Hulp aan Oekraïne

Wij voelen ons betrokken bij de vreselijke situatie in Oekraïne en onderzoeken op dit moment welke ondersteuning geboden kan worden nu Europa zich opmaakt voor de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne.