Op bezoek bij visbedrijf Klooster

Enkhuizen was in de 17e eeuw een belangrijke havenstad. Door de goede ligging aan de Zuiderzee groeide de stad uit tot een centrum van haringvisserij en -handel. De visserstraditie leeft vandaag de dag nog dankzij de nog altijd actieve vissers en visbedrijven zoals Klooster. Zij zijn al meer dan 100 jaar specialist op het gebied van warm gerookte vis. Het college ging op bezoek bij het familiebedrijf waar het vakmanschap al die tijd wordt doorgegeven. Sinds 1922 rookt het bedrijf onder andere paling, zalm, makreel en haring. Zelfs in de verpakking van Klooster is de geschiedenis van Enkhuizen terug te zien.
Het bedrijf kijkt ook naar de toekomst. Ze zijn nauw betrokken bij de oprichting van Sustainable Eel Group (Groep van de Duurzame Aal). Deze groep bestaat uit wetenschappers, natuurbeschermingsgroepen en bedrijven uit de visserij. Samen zetten ze zich in voor het bestaan van de Europese aal, zodat er niet te veel gevist wordt en de aal zich op een natuurlijke manier kan voortplanten.
De SEG-standaard is een keurmerk voor duurzame palingvisserij. Sinds 27 juni voldoet deze standaard officieel aan de regels van ISEAL (Code Compliant). Dat betekent dat deze standaard voldoet aan de vereisten van een of meer richtlijnen die van deze organisatie. De organisatie ISEAL controleert of keurmerken voor duurzaamheid goed zijn opgezet en werken zoals bedoeld.