Terug naar het overzicht

Ondertekening bruikleenovereenkomst Johanneskop in de Westerkerk

Op vrijdag 29 september ondertekenden voorzitter van de Westerkerk Tineke van der Linden en burgemeester Van Zuijlen een bruikleenovereenkomst. De Westerkerk leent nu voor langere tijd een bijzondere kop, een Johanneskop, uit de museale collectie van de gemeente Enkhuizen.

Opgravingen

De kop is in de jaren ’80 gevonden tijdens drainagewerkzaamheden in de tuin van het voormalige Snouck van Loosenziekenhuis in de Vijzelstraat. De kop behoorde waarschijnlijk tot een levensgrote religieuze beeldengroep: een Calvariegroep. Niet ver van waar de kop werd opgegraven staat de Westerkerk, of de Sint Gomaruskerk. Rond 1572, tijdens de Reformatie, ging de Gomarusparochie over naar het protestantisme. In deze periode is de religieuze sculptuur uit een van de kerkgebouwen verwijderd om pas weer eeuwen later gevonden te worden.

Eeuwenoud

De kop heeft een lange geschiedenis achter de rug. En dat is te zien: de kop is beschadigd, de neus en mond lijken met opzet te zijn afgeslagen, op de achterzijde is een inkeping zichtbaar. Bijzonder aan de kop is de fijne uitwerking. Zo zijn de rimpels rond de ogen zeer sprekend en is het haar uitvoerig uitgewerkt.

De Westerkerk is vanaf volgend jaar zomer weer open voor publiek (tenzij op afspraak of bij een evenement). Kijk voor meer informatie en de openingstijden van de kerk op www.westerkerkenkhuizen.nl.