Terug naar het overzicht

Bewoners denken mee over nieuwe inrichting Westerstraat

De Westerstraat tussen de Koepoort en de Paulus Potterstraat gaan we opnieuw inrichten. Het riool is oud en moeten we vervangen. Op de bewonersavond van 7 februari dachten bewoners en ondernemers mee over hoe de straat er daarna uit moet zien. Iedereen die hierover nog wil meedenken kan tot en met 29 februari een vragenlijst invullen.

De Westerstraat is één van de toegangswegen tot de historische binnenstad van Enkhuizen. En daarmee een belangrijke ontsluiting voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Daarom moeten we goed nadenken of de straat nog wel voldoet aan het gebruik nu en in de toekomst. Omdat de straat open moet voor het vervangen van het riool kijken we ook of we de inrichting van de straat moeten veranderen. Bijvoorbeeld om meer ruimte te geven aan groen of de parkeersituatie aan te passen.

Drie ontwerpen

In september vorig jaar vroegen wij bewoners naar hun mening over de nieuwe inrichting van de straat en de openbare ruimte. Veel inwoners vulden een vragenlijst in. Met alle reacties maakte ontwerpbureau CB5 drie ontwerpen voor een nieuwe inrichting. Op de bijeenkomst van 7 februari bespraken we deze ontwerpen met bewoners en ondernemers.

Vragenlijst invullen

Alle opmerkingen en reacties van bewoners op de drie ontwerpen betrekken we bij het maken van een voorlopig ontwerp. Iedereen die hierover nog wil meedenken kan tot en met 29 februari een vragenlijst invullen op de website Samen Enkhuizen.

Nieuw riool

Het riool in de Westerstraat gaan we vervangen door een nieuw riool waarbij het regenwater wordt gescheiden van het afvalwater. Ook zorgen we ervoor dat het nieuwe riool bestand is tegen hevige regenval in een korte tijd. Het vervangen van het riool en herinrichten van de historische straat is niet eenvouding. Daarom krijgen wij hulp van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group/CB5.

Planning

We gaan nu verder met het maken van een uitvoeringsplan. Met alle reacties van de bewoners en ondernemers maken we het voorlopig ontwerp. Dat bespreken we ook weer met de bewoners om uiteindelijk een definitief ontwerp te kunnen maken. We verwachten dat de gemeenteraad hiervoor in 2024 budget beschikbaar stelt. De werkzaamheden kunnen dan half 2025 of begin 2026 starten.