Terug naar het overzicht

Bezoek consuls Oorlogsgravenstichting

Foto: Annemarie Wolkers-Ven

De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan oorlogsslachtoffers levend houden. Dat doen zij door de verhalen van de slachtoffers te verzamen en te delen en door het onderhouden van 50.000 Nederlandse oorlogsgraven in Nederland en daarbuiten.

Consuls

Een consul van de Oorlogsgravenstichting is meestal een medewerker van de gemeente die optreedt als vertegenwoordiger van de stichting. De consul wordt officieel benoemd door de burgemeester. Er zijn bijna 400 consuls in Nederland. De consul is op de hoogte van alle oorlogsgraven in zijn gemeente. Hij/zij inspecteert jaarlijks alle oorlogsgraven en rapporteert daarover aan de Oorlogsgravenstichting. De consul brengt de stichting op de hoogte wanneer er plannen zijn met betrekking tot de graven, bijvoorbeeld een bijzetting of een herinrichting van de begraafplaats. Ook brengt de consul de activiteiten van de Oorlogsgravenstichting actief onder de aandacht.

Op bezoek

De consuls van de stichting hebben elk jaar een uitje, dit jaar ging het uitje naar Enkhuizen. De consuls werden donderdag 7 september in het stadhuis van Enkhuizen welkom geheten door burgemeester Van Zuijlen. Daarna volgde een rondleiding door het oude stadhuis. Vervolgens vertrok de groep naar het Zuiderzeemuseum voor een lunch.

Foto: Annemarie Wolkers-Ven

Wilt u meer weten over de oorlogsgravenstichting? Kijk dan op de website: oorlogsgravenstichting.nl.