Terug naar het overzicht

Brandweerwedstrijden Enkhuizen

Op zaterdag 10 september werd in Enkhuizen de landelijke finale gespeeld van de brandweerwedstrijden 2022. Zes brandweerploegen uit heel Nederland namen deel aan de wedstrijd die georganiseerd werd door het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) in samenwerking met de brandweer van
Enkhuizen onderdeel van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Strijden om de winst

De wedstrijden vonden plaats bij de Krabbersgatsluis. Aan boord van de klipper Bree Sant werd een gasexplosie nagebootst, waardoor er brand uitbrak en er meerdere slachtoffers en gewonden vielen. Door de rookontwikkeling raakten automobilisten afgeleid en reed er een auto met gevaarlijke lading van de weg. Een uitdagend scenario. De zes ploegen hebben om de beurt gestreden voor de eerste titel binnen de hoofdklasse van de brandweer. Er werd getoetst op onderdelen die te maken hebben met het redden van mens en dier.

De landelijke brandweerwedstrijden zijn waardevolle oefeningen om kennis en kunde te testen. Dit alles onder tijdsdruk, met een zo realistisch mogelijk scenario. Daarbij leverden overige diensten als politie, ambulance en slachtoffers een natuurlijk tegenspel. Jaarlijks nemen er zo’n 680 ploegen deel aan deze wedstrijden in diverse klassen.

Prijsuitreiking

Aan het einde van de dag heeft burgemeester Eduard van Zuijlen in de brandweerkazerne van Enkhuizen de prijs uitgereikt aan het winnende brandweerkorps: Gelderland-Zuid post Waardenburg.