Terug naar het overzicht

Check je hack!

Heb jij je e-mailadres al gecheckt? De gemeente adviseert je dat te doen! Staat je e-mail in het systeem? Dan ontvang je van de politie een mail met welke stappen je moet doorlopen. Doe mee!

De Nederlandse politie heeft samen met de FBI en Europol een groot internationaal onderzoek gedaan naar de criminele handelswebsite Genesis Market. Op de site werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Hiermee kunnen hackers het digitale leven van hun slachtoffers overnemen. 

Online fingerprints zijn de unieke gegevens van jouw computer. Als een cybercrimineel jouw gebruikersprofiel met daarin je online fingerprint in bezit heeft, dan kunnen ze de veiligheidsmaatregelen van webwinkels en in bepaalde gevallen banken omzeilen. Zolang de kwaadaardige software op je computer staat, krijgen de criminelen een update van jouw wachtwoord als je dit wijzigt.

Om deze schade te voorkomen, is het belangrijk te controleren of jouw gegevens zijn verhandeld.

Als jouw e-mailadres is aangeboden op de Genesis Market, dan krijg je binnen enkele minuten een mail van de politie op het ingevoerde e-mailadres. Deze e-mail krijg je alleen als je bent besmet. Kijk vervolgens zowel in je inbox als spambox of je de mail van de politie hebt ontvangen.

Word geen slachtoffer en doe vandaag nog de check op www.politie.nl/checkjehack.

En dan nog iets..

Omdat het lezen van ervaringsverhalen van anderen helpt inwoners zichzelf beter tegen (online) gevaren te beschermen plaatsen wij als gemeente samen met Noord Holland ‘Samen Veilig’ de verhalen van slachtoffers van cybercriminaliteit op de website (www.hetslachtofferspreekt.nl) en in verschillende lokale en regionale kranten.

Ben of ken jij een slachtoffer van cybercrime? Deel het verhaal dan (anoniem) met ons. Meld je aan en doe je verhaal via het contactformulier op de site of mail naar info@nh-sv.nl.