De week van het geld

Van 27 maart tot en met 31 maart vindt de 12e editie van de Week van het geld plaats. Sinds 2010 is deze nationale projectweek de aanjager om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld, thuis en in de klas. Door kinderen en jongeren financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd. De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken.
Thema: Bedwing de Bling
Tijdens de 12e editie van de Week van het geld leren jongeren hoe ze verstandig om kunnen gaan met geld, hoe verleidingen te doorzien, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen. Want wat lonkt en blinkt er een hoop. ‘Bling’ is overal en soms moeilijk te weerstaan. Is verleiding dan iets nieuws? Zeker niet. Het is zo oud als de weg naar Rome. Het is prima om soms aan een verleiding toe te geven, zolang je maar weet wanneer je de bling moet bedwingen om niet in financiële problemen te komen.
18 jaar geworden?
Voor jongeren die net 18 jaar zijn geworden is de website www.18insed.nl. Hier kunnen zij gemakkelijk checken wat je allemaal moet regelen. Vanaf 18 jaar zijn jongeren voor de wet zelfstandig, ze mogen autorijden en stemmen. Maar er komen ook financiële verantwoordelijkheden bij kijken. Zoals het regelen van een ziektekostenverzekering, aansprakelijkheid bij schade en het inschrijven bij een woningbouwverenging.
Activiteiten
Tijdens de Week van het geld 2023 worden er allerlei activiteiten voor leerlingen en studenten van het basisonderwijs en het mbo georganiseerd. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.weekvanhetgeld.nl. Wijzer in geldzaken heeft ook lesmateriaal ontwikkeld. Bekijk en bestel het lesmateriaal op www.geldlessen.nl. Er is materiaal te vinden voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het mbo en het speciaal onderwijs.
Hulp nodig?
Heeft u zorgen over geld? Neem dan contact op met de afdeling Schuldhulpverlening van de gemeente. Wij geven advies en kijken samen naar een passende oplossing. Kijk hier voor meer informatie: hulp-bij-schulden.
U kan ook bellen naar 140 228 of stuur een mail naar schuldhulpverlening@sed-wf.nl. Of kom zonder afspraak langs op het inloopspreekuur op het gemeentehuis, wekelijks op dinsdag van 18.00-19.00 uur.
In de gemeente Enkhuizen zijn verschillende organisatie die kunnen helpen:
- Welzijnswerk Welwonen. De welzijnswerkers van Welwonen zijn er voor kinderen, tieners, jongeren, volwassenen en ouderen. www.welwonen.nu
- Humanitas thuisadministratie. Bent u het overzicht over u administratie kwijt? Humanitas helpt. Mail naar: Ta.west-friesland@humanitas.nl
- In de bibliotheek is iedereen welkom, u kan vragen stellen bij het Informatiepunt Digitale Overheid en gebruik maken van de studieplekken met wifi en printer.
- www.westfriesebibliotheken.nl
- Enjoy Kledingcafé Grootebroek. In deze non-profit kringloopwinkel kunt u terecht voor mooie tweedehands kleding en schoenen. Het kledingcafé is gevestigd in Praktijkschool Westfriesland: 0228-510360
- Voedselbank Westfriesland. Geen geld voor de boodschappen? Misschien kan de voedselbank u helpen. Kijk op www.voedselbankwf.nl voor meer informatie.
- MEE & de Wering helpt met vragen en wensen over geld, wonen, werken, mantelzorg en meer. www.meewering.nl
- Iedereen telt mee helpt met het invullen van u leven zoals uw dat wilt. www.stichtingiedereenteltmee.nl
De Geldkrant
Lees nog veel meer tips in de geldkrant.
Iedereen doet mee
De gemeente draagt de Week van het geld een warm hart toe. Het draagt bij aan onze sterke samenleving. Een samenleving in een aantrekkelijke omgeving waar inwoners oog hebben voor elkaar, waar kinderen gezond opgroeien en waarin mensen economisch zelfstandig zijn. Een samenleving met goede voorzieningen die inwoners met elkaar verbinden, waar mensen zichzelf kunnen redden en waar iedereen meedoet.
Samen een plek creëren waar alle inwoners zich thuis voelen
Met haar samenwerkingspartners zorgen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland voor de voorzieningen hiervoor. Zij ondersteunen inwoners met persoonlijk maatwerk, zodat iedereen de regie op zijn of haar eigen leven heeft. Zij stimuleren talent en helpen met middelen voor talentontwikkeling waar dat nodig is, zodat iedereen kansen krijgt om mee te doen in onze samenleving. Samen werken we aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. Zo creëren we een plek waar alle inwoners zich thuis voelen.