Terug naar het overzicht

Help in de strijd tegen criminaliteit!

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De gemeenten in West-Friesland en de politie werken samen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Meldingen en tips van inwoners zijn hierbij onmisbaar. Die informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak wordt opgelost. Help mee door signalen te melden die kunnen wijzen op criminaliteit!

Wat is ondermijnende criminaliteit?

Als we het over ondermijning hebben, dan bedoelen we de schadelijke gevolgen van zware, georganiseerde misdaad. Gevolgen die ontstaan doordat onderwereld en bovenwereld vermengd raken. Want om hun illegale activiteiten te kunnen uitvoeren, maken criminelen gebruik van de diensten van inwoners en bedrijven uit de bovenwereld. Zo worden zelfs diegenen zonder kwade bedoelingen de criminaliteit in getrokken. Macht en geld verkrijgen is het doel en hierin speelt geweld vaak een grote rol.

Wat zijn mogelijke signalen?

Georganiseerde criminaliteit lijkt soms een ver-van-uw-bed-show, maar het is dichterbij dan u denkt. Het is alleen niet altijd gemakkelijk te herkennen. Maar wie zich bewust is van zijn omgeving kan mogelijke signalen opmerken. Bijvoorbeeld:

  • iemand met een ogenschijnlijk modaal inkomen die dure voer- en vaartuigen of (buitenlandse) panden bezit;
  • ’s avonds en ’s nachts veel activiteit in en rondom een pand of op een bedrijven- of haventerrein;
  • gesjouw met tassen of pakketten in de haven naar een boot die vertrekt in de nacht, ook bij slecht weer;
  • iemand die veel contant geld op zak heeft en hiermee grote aankopen doet.

Meld, want ieder vermoeden telt!

U weet als geen ander wat er in uw straat of wijk gebeurt. Hebt u een vermoeden dat er iets niet klopt? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844 of bij de gemeente via ondermijning@sed-wf.nl. Meldt u liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Dan weet u zeker dat uw gegevens niet te achterhalen zijn.

Meld uw vermoedens, want veiligheid is van ons allemaal.