Terug naar het overzicht

Kappen zieke iepen

Stockoto: Georg Slickers

Volgende week moet de gemeente jammer genoeg zes zieke iepen kappen op de Vest. De bomen zijn getroffen door de iepziekte. Het gaat om vijf bomen bij de Nassaustraat en één in de Oranjestraat, vlakbij de katholieke begraafplaats. Het kappen start op dinsdag.

Iepziekte

De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte die door iepenspintkevertjes wordt verspreid. De schimmel verspreidt zich door de boom, waardoor de iep uiteindelijk afsterft. De iepenspintkever legt zijn eieren onder de bast van deze boom. De jonge kevers die uitvliegen zijn besmet met iepziekte en kunnen andere bomen besmetten. De iepziekte verspreidt zich ook via wortelcontact tussen twee bomen.

Nieuwe bomen

De gemeente plant nieuwe iepen terug. Deze zijn van een soort die bestand is tegen de iepziekte. Voor extra veiligheid wachten we altijd twee jaar met herplant, zodat de ziekte uit de grond is verdwenen.

Geen brandhout

De gekapte bomen worden niet voor brandhout gebruikt, dit kan namelijk de ziekte verder verspreiden. Daarom is het in Enkhuizen verboden om ongeschild iepenhout op te slaan. Geschild iepenhout mag je wel opslaan en gebruiken als kachelhout.

Iepziektebeleid

De gemeente Enkhuizen hecht heel veel waarde aan de iepen op de Vest en aan alle andere bomen in Enkhuizen. Wij voeren actief beleid om bomen zo goed mogelijk te verzorgen en te behouden.