Terug naar het overzicht

Meerdere monumenten gratis te bezoeken tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen weer duizenden monumenten in Nederlands gratis hun deuren voor het grote publiek, tijdens de 37ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Met de focus op ‘Levend Erfgoed’ wil de organisatie een breed publiek kennis laten maken met immaterieel erfgoed. In Enkhuizen zijn een aantal locaties opengesteld voor publiek. Ook worden er rondleidingen en diverse andere leuke activiteiten georganiseerd door Vereniging Oud Enkhuizen.

Thema Levend Erfgoed

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. Immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is, anders dan de stenen van een monument, voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar. De monumenten barsten dit jaar dus uit hun voegen van levendigheid. Verrassende koppelingen tussen monumenten en levend erfgoed worden opgezocht.

Programma vol met muziek

Dit jaar sluit de Open Monumentendag in Enkhuizen aan bij de Nationale Orgeldag, die gelijktijdig plaatsvindt op zaterdag 9 september. Daarom wordt de Westerkerk op zaterdag om 10.00 uur geopend met een lezing van Jos Lankrijer over het orgel. Daarna vinden in de Westerkerk en de Zuiderkerk diverse orgelbespelingen plaats. Het programma is dit jaar sowieso gevuld met veel muziek: op zaterdagmiddag zingen de Sjappetouwtjes op de Dijk ter hoogte van het Snouck van Loosenhuis en stadsbeiaardier Frits Reynaert geeft een carillonconcert vanaf de Drom. Het weekend wordt zondag 10 september om 17.00 uur afgesloten met een concert van het Bach Ensemble Amsterdam in de Zuiderkerk.

Grote Weeshuis / museum Sow to Grow

In de Regentessenkamer van het pand aan de Westerstraat 111 is een gedeelte van het goudleerbehang gerestaureerd en teruggeplaatst onder leiding van restaurator Historische Binnenruimten Martine Posthuma de Boer. Hier heeft de gemeente Enkhuizen zich hard voor ingezet. Wat het extra bijzonder maakt, is dat het gerestaureerde behang op een speciaal ophangsysteem is bevestigd, ontwikkeld door Godfried Brands. Het RNA Brands ophangsysteem zorgt dat het goudleer vlak hangt, en dat het tegelijkertijd in alle richtingen kan bewegen wanneer de luchtvochtigheid schommelt. De gemeente Enkhuizen heeft meegedaan aan een pilot waarbij de werking van dit unieke systeem is getest door middel van een speciaal daarvoor ontwikkeld monitoring apparaat. Dit project vond plaats in samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE). Op zaterdag 9 september tussen 12.00 en 17.00 uur vertellen Martine Posthuma de Boer (restaurator van het goudleer behang, MPB Restauratie en Kleuronderzoek), Idelette van Leeuwen (hoofd restauratie-atelier papier en foto’s van het Rijksmuseum) en Anniek Bakker (conservator gemeente Enkhuizen) meer over het eerste deel van de restauratie en het vervolg van project. Er zijn foto’s te zien van het restauratieproces tot nu toe en elk uur wordt een presentatie gegeven. Ook zijn er vellen te zien die nog niet gerestaureerd zijn, zodat bezoekers het verschil met eigen ogen kunnen bewonderen.

Stadhuis van Enkhuizen

Ook in het Stadhuis van Enkhuizen is tijdens de Open Monumentendagen weer veel te bewonderen. Zo is de reizende expositie ‘Monumenten Verduurzamen’ van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed te bezichtigen in de Blauwe Zaal en is een bijzondere archeologische vondst uit de 17e-eeuw te zien. Archeologen van Archeologie Westfriesland geven een toelichting bij het houten luik wat in 2020 is gevonden tijdens onderzoek er voorbereiding op de bouw van de nieuwe woonwijk aan de Kuipersdijk in Enkhuizen. Uit onderzoek blijkt dat het luik zeer waarschijnlijk afkomstig is van een haringbuis, een groot vissersschip dat belangrijk was voor de economische bloei van Enkhuizen in de 16e en 17e eeuw. Als kers op de taart geeft burgemeester Eduard van Zuijlen een toelichting op de indrukwekkende wandschilderingen van Romeyn de Hooghe in de burgemeesterskamer.

Meer informatie over het programma

Het gehele programma is terug te vinden in de speciale monumentenkrant dat deze week verschijnt in het Weekblad van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. Daarnaast kunt u het programma bekijken op de website van de Open Monumentendag.