Terug naar het overzicht

Terugblik Open Monumentendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openden weer duizenden monumenten in Nederlands gratis hun deuren voor het grote publiek, tijdens de 37ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Met de focus op ‘Levend Erfgoed’ wilde de organisatie een breed publiek kennis laten maken met immaterieel erfgoed. In Enkhuizen waren veel monumenten opengesteld voor publiek. Ook warden er rondleidingen en diverse andere leuke activiteiten georganiseerd door Vereniging Oud Enkhuizen.

Muziek

Dit jaar sloot de Open Monumentendag aan bij de Nationale Orgeldag. In de Westerkerk en Zuiderkerk vonden gedurende het weekend meerder orgelbespelingen plaats. Er was sowieso veel muziek in de stad: op zaterdag zongen de Sjappetouwtjes op de Dijk, stadsbeiaardier Frits Reynaert gaf een carillonconcert vanaf de Drom en zondag werd het weekend afgesloten met een concert van het Bach Ensemble Amsterdam in de Zuiderkerk.

Gerestaureerd behang

Bijzonder om te zien was het goudleerbehang in de Regentessenkamer in het Grote Weeshuis, waar museum Sow to Grow is gevestigd. Het gerestaureerde behang is op een speciaal ophangsysteem bevestigd. De gemeente Enkhuizen heeft meegedaan aan een pilot waarbij de werking van dit unieke systeem is getest. Bezoekers kregen meer te horen over het restauratieproces en het ophangsysteem door aanwezige specialisten: Martine Posthuma de Boer (restaurator van het goudleer behang, MPB Restauratie en Kleuronderzoek), Idelette van Leeuwen (hoofd restauratie-atelier papier en foto’s van het Rijksmuseum) en Anniek Bakker (conservator gemeente Enkhuizen).

Foto: Arjen Veldt Fotografie

Stadhuis

Het stadhuis was ook geopend. In dit bijzondere gebouw bevinden zich vele kunstwerken. Burgemeester Van Zuijlen gaf uitleg aan bezoekers in de burgemeesterskamer over de indrukwekkende wandschilderingen van Romeyn de Hooghe. Ook konden bezoekers een oud luik van een haringbuis bekijken die in 2020 werd gevonden tijdens archeologisch onderzoek. De tentoonstelling ‘Monumenten Verduurzamen’ in de Blauwe Zaal kon ook worden bezocht. Deze gratis expositie kunt u nog bekijken tot en met 28 september. Elke dinsdag is een adviseur erfgoed van de gemeente aanwezig om monumenteneigenaren verder op weg te helpen.

Foto: Annemarie Wolkers-Ven