Terug naar het overzicht

Nieuw wandelpad vervangt overweg spoor

ProRail heeft met de gemeente Enkhuizen en bouwbedrijf K_Dekker een nieuw wandelpad geopend. Deze veilige route vervangt de Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) op de Omgelegde Burgwal in Enkhuizen.

Bij de opening waren ook een aantal enthousiaste wandelaars aanwezig van onder andere wandelsportvereniging De Haringstadters en van Wandelnet.

Veilig alternatief
Deze onbewaakte overweg was vanwege de veiligheid een punt van zorg voor ProRail. Het vlonderpad langs het talud en onder de spoorbrug is een veilig alternatief voor wandelaars. Bouwbedrijf K_Dekker heeft via een speciale constructie een vlonderpad gemaakt. Het pad gaat onder de spoorbrug door en ligt daar boven het water.

Wandelroute
Wethouder Bijman is blij met het nieuwe vlonderpad. “Het pad over de Omgelegde Burgwal onderdeel van een hele mooie route in Enkhuizen. Dagelijks staken wandelaars bij de NABO het spoor over. Het is belangrijk dat het wandelrondje blijft bestaan.”

De wethouder hoopt ook dat het nieuwe pad nog meer mensen stimuleert te gaan wandelen. “Wandelen draagt bij aan je gezondheid en is een mooie manier om te bewegen en te genieten van de natuur en onze mooie stad. Ik ben blij dat het is gelukt deze mooie route over de Vest te behouden voor iedereen!” 

Opheffen NABO
Dit project in Enkhuizen is een van de NABO’s die Prorail gaat vervangen. ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaan alle 180 openbaar toegankelijke NABO’s in Nederland sluiten of aanpassen. “Het opheffen van deze overwegen verhoogt niet alleen de veiligheid op en rond het spoor, maar verbetert ook de leefbaarheid en bereikbaarheid in de betrokken regio’s,” benadrukt Harro Homan, regiodirecteur van ProRail.

Subsidie provincie
ProRail en de gemeente Enkhuizen betalen samen de kosten voor het aanleggen van het vlonderpad. De provincie Noord-Holland geeft een subsidie als bijdrage voor het oplossen van een knelpunt in de wandelroute. Daarnaast verstrekt ook het Recreatieschap West-Friesland hiervoor een bijdrage. ProRail betaalt een afkoopsom aan de gemeente voor het dagelijks – en het groot onderhoud van het wandelpad dat de gemeente gaat uitvoeren.