Terug naar het overzicht

Onderzoek koppeling ligplaatsen bruine vloot aan veiligheidscertificaten

De gemeenten Enkhuizen en Harlingen onderzoeken samen of ligplaatsvergunningen van de bruine vloot aan de wettelijk vereiste veiligheidscertificaten gekoppeld kunnen worden. Als dit kan, betekent het dat alleen schepen met een geldig veiligheidscertificaat een ligplaatsvergunning kunnen krijgen.

De burgemeesters van beide gemeenten gaan hierover in gesprek met de bruine vloot. Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft al gesproken met Holland Sail in Enkhuizen en met de vereniging voor beroepschartervaart BBZ. Burgemeester Ina Sjerps en wethouder Paul Schoute (Recreatie, Toerisme en Havenzaken) van de gemeente Harlingen gaan binnenkort in gesprek met de Vereniging Bruine Zeilvaart Harlingen.

Burgemeester Ina Sjerps: “Ik ben blij dat de Inspectie Leefbaarheid en Transport onderzoek heeft gedaan naar de aanwezigheid van veiligheidscertificaten. Die blijken nu niet altijd aanwezig of op orde. Als gemeente willen wij ook een bijdrage leveren aan de veiligheid. Daarom onderzoeken wij of een ligplaatsvergunning gekoppeld kan worden aan het wettelijk verplichte veiligheidscertificaat dat ieder bruine vlootschip nodig heeft om te mogen varen. Wij houden van onze bruine vloot en willen meewerken om deze veilig in de vaart te houden”.

Burgemeester Eduard van Zuijlen sluit zich hierbij aan: “Het grootste gedeelte van de bruine vloot in Nederland ligt in Harlingen en Enkhuizen; Enkhuizen is de tweede charterhaven van Nederland. Dit onderzoek doen we daarom samen met de gemeente Harlingen”.