Terug naar het overzicht

Plantestafette Enkhuizen

Leerlingen van groep 8 van basisschool Het Mozaïek in Enkhuizen hebben op donderdag 30 november bomen geplant en een bloemenweide gezaaid op het Kadijker speel-eiland, samen met leden van het  IVN West-Friesland – Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, en van Groei&Bloei – vereniging van tuinliefhebbers. Gemeente Enkhuizen sloot hiermee de GroenSpoor Plantestafette 2023 af, waarin gemeenten in Noord-Holland samen met inwoners, scholen, zorginstellingen, bedrijven en verenigingen werken aan méér biodiversiteit en een mooie omgeving.

Groene gemeente

Na een ontvangst met koffie en thee op basisschool het Mozaïek, Toereppel 21, Enkhuizen heette Wethouder Win Bijman iedereen welkom. De gemeente Enkhuizen vind een mooie groene gemeente niet alleen belangrijk voor inwoners, maar ook voor de insecten, vogels, en andere natuur. Wij mensen zijn afhankelijk van de natuur voor zuurstof, voedsel en bouwmaterialen. De nieuwe aanplant biedt naast voeding en schuilplaats voor vogels en insecten, ook verkoeling bij hittegolven en betere opvang van regenwater bij hoosbuien.

Biodiversiteit

Tom Broersen van De Twee Heren – ontwerpers van natuurlijke buitenplaatsen, ging het gesprek aan met de klas over biodiversiteit. Na deze opwarmer fietsten de deelnemers naar het Kadijker speeleiland. Daar gaf de wethouder “de start-schop” door de eerste van 10 bomen te planten met de leerlingen. De mensen van Groei&Bloei en van het IVN begeleidden de kinderen bij het planten. Na het planten kregen de deelnemers een bedankje om ook de eigen tuin op te fleuren.

Foto’s: Annemarie Wolkers

Enkhuizen was samen met Schagen, die ook vandaag biodiversiteit versterkte met haar inwoners, de laatste in de plant-estafette rij. De Plant-estafette werd georganiseerd door De Groene Reiger in opdracht van de gemeenten. Deze 14 gemeenten deden dit jaar mee: Koggenland, Schagen, Enkhuizen, Drechterland, Stede Broec, Dijk en Waard, Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Heemskerk, Velsen en Beverwijk.