Terug naar het overzicht

Zorgen over geld? Geldfit helpt!

Het hebben van schulden gaat vaak samen met een gevoel van schaamte. Hierdoor melden veel inwoners zich pas bij de gemeente als de (geld)zorgen groot zijn. Zo ook in Enkhuizen. Daarom gaat de gemeente samenwerken met Geldfit/Nationale Schuldhulp Route (NSR). Hiermee hoopt zij dat inwoners makkelijker naar haar toekomen voor hulp. 

Overzicht en gratis betrouwbare hulp

De gemeente Enkhuizen heeft zich aangesloten bij Geldfit. Geldfit bundelt het hulpaanbod binnen een gemeente en maakt hiervan een zogenaamde ‘routekaart’. Na een (anonieme) test en afhankelijk van de situatie leidt deze kaart naar de juiste betrouwbare organisatie voor gratis hulp. Op www.geldfit.nl vindt u gratis informatie over geld in uw situatie en er zijn veel tips te vinden. Ook kunt u een gratis Geldfit-test doen. Bel naar 0800-8115 voor een persoonlijk (anoniem) gesprek en betrouwbare tips over uw financiële situatie. 

Vier routes naar hulp

Geldfit biedt financiële hulp aan iedereen, van grote schuldzorgen tot lichte geldzorgen: 

  1. Heeft u geen of bijna geen geldzorgen? Geldfit heeft tips en tools om financieel zorgeloos te blijven. Hoe u bijvoorbeeld een betalingsregeling met uw bank of verzekering kan aangaan als dat nodig is. Of hoe u de hulp van energiecoaches kan inschakelen voor het verduurzamen van uw woning.  
  1. Heeft u geldproblemen? Soms is een beetje hulp al genoeg. Digitale vrijwilligers van Geldfit helpen u op weg met begeleiding en tips bij geldzaken.  
  1. Heeft u schulden en komt u er niet meer uit? Geldfit kan u in contact brengen met een lokale vrijwilliger of budgetcoach. Samen gaat u aan de slag met uw schulden.  
  1. Heeft u grote schuldzorgen? Geldfit raadt u dan aan om contact op te nemen met de gemeente. De medewerkers van de afdeling schuldhulpverlening kunnen u helpen en adviseren. Deze hulp is ook beschikbaar voor mensen die dreigen in de schulden te komen. Kijk hier voor meer informatie:

Geldfit is er ook voor jongeren en ondernemers

Enkhuizers kunnen Geldfit gratis, vrijblijvend en anoniem gebruiken. Op Geldfit staan ook tips voor jongeren en ondernemers. Ondernemers kunnen een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek. Voor jongeren staan er tips op Geldfit over wat je moet regelen als je 18 wordt, op welke toeslagen je eventueel recht hebt en hoe het nu zit met studeren en geld.

Samen onze inwoners helpen

Wim Hoogervorst, wethouder Samenleving: ‘Zo helpen we samen mensen met geldzorgen. We zijn blij met deze stap en hopen dat veel van onze inwoners hiermee de stap durven zetten naar het vragen van hulp. Mensen met geldstress staan er niet alleen voor, er is hulp van meerdere kanten.’ Win Bijman, wethouder Dienstverlening vult aan: ‘Je moet daarvoor wél je schaamte overwinnen en in actie komen. Daarbij helpt het als mensen zich realiseren dat ze echt niet de niet de enige zijn met dit soort problemen.’ 
 
Dit project draagt bij aan het doel van het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen om het proces rond schuldhulpverlening laagdrempeliger, klantvriendelijker en daarmee toegankelijker voor inwoners te maken dan het tot nu toe was. In het coalitieakkoord beschrijft wat zij in de periode 2022-2026 wil bereiken in Enkhuizen. Het college vertaalde dit naar een college-uitvoeringsprogramma met concrete doelen en acties. Dit project is daar een van. 

De NSR

Geldfit is onderdeel van de Nationale Schuldhulp Route (NSR). De NSR startte in 2019. Het Rijk steunt deze aanpak. Naast Enkhuizen zijn meer dan 155 andere gemeenten bij de NSR aangesloten. Ook verwijzen meer dan 100 landelijke private partijen naar Geldfit; werkgevers op hun salarisstroken, banken op hun afschriften en ondernemers op hun facturen.