Terug naar het overzicht

‘Strijden of Snitchen’: ben jij voorbereid op criminaliteit?

Om jongeren bewust te maken van signalen en hen weerbaar te maken tegen de verleiding van criminaliteit ontwikkelde STRDR de serious game ‘Strijden of Snitchen’. Het spel maakt op praktische wijze duidelijk hoe op het eerste gezicht kleine onschuldige keuzes het verschil kunnen maken tussen het wel of niet terechtkomen in bepaalde situaties en de criminaliteit. Om die reden overhandigde burgemeester Eduard van Zuijlen het spel tijdens de landelijke Week van de Veiligheid aan Kim Schlee en Sedef Özdemir, jongerenwerkers in Enkhuizen.

De jongerenwerkers kunnen het spel inzetten tijdens hun werk met jongeren. Burgemeester Van Zuijlen speelde het spel met een groep jongeren bij Cayen. Eduard van Zuijlen: “Het klinkt voor sommige jongeren misschien erg aantrekkelijk om snel wat geld te verdienen door bijvoorbeeld even je pinpas uit te lenen, maar het kan leiden tot hele vervelende situaties. Je kunt maar één keer ‘nee!’ zeggen tegen zo’n aanbod. Ga je erin mee, dan zit je vast aan de crimineel die jou gebruikt om zelf heel veel geld te verdienen. Met deze serious game leren jongeren op een interactieve manier welke gevolgen bepaalde keuzes hebben en hoe zij om kunnen gaan met de sociale druk om de ‘verkeerde’ keuze te maken. Ik vind het heel belangrijk om jongeren bewust en weerbaar te maken en te bevorderen dat ze keuzes maken waarmee ze hun kansen op een mooie toekomst vergroten.” 

Straattaal

Snitchen (verraden) is een term die steeds meer leeft onder de jeugd. Snitch jij een vriend of vriendin dan ben je een verrader en wil niemand meer iets met je te maken hebben. Maar wat als een vriend of vriendin een mes op zak draagt, drugs verkoopt of je weet dat een klasgenoot iemand chanteert met een meer dan gênant filmpje? En geef je je banknummer aan iemand om een even groot bedrag op te laten storten waarvan je daarna een deel mag houden? Voor jongeren zijn dit dilemma’s: snitch ik of zwijg ik om een goede relatie te behouden en ga ik er zelf actief aan mee doen?

Op waarheid gebaseerd

De game Strijden of Snitchen

Het spel is ontwikkeld door STRDR, een organisatie van jeugdigen met een verleden in detentie of jeugdzorg plus. Het is een interactief spel dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren en maakt de gevolgen van verkeerde keuzes op een laagdrempelige manier bespreekbaar. De game bestaat uit kaarten met stellingen en een bordspel waarbij 4 waargebeurde levensverhalen van jongeren aan bod komen die vanwege bepaalde keuzes in het criminele circuit terecht kwamen. De spelers komen voor dezelfde dilemma’s te staan; welke keuzes maken zij? Zo ervaren de spelers hoe makkelijk en snel je in de criminaliteit kan belanden.