Terug naar het overzicht

Terugblik 4 en 5 mei

Op 4 mei stonden wij even stil en herdachten wij de oorlogsslachtoffers, op 5 vierden wij de vrijheid. Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen organiseerde ook dit jaar verschillende activiteiten.

Nationale herdenking

Op 4 mei was er ’s middags was er een herdenking bij de oorlogsgraven op de gemeentelijke begraafplaats aan het Emmaplein. En een herdenking voor de jeugd bij het monument aan de Mandeladreef. Vanaf 18.30 uur was iedereen welkom in de Zuiderkerk. Daar had het comité een programma samengesteld met onder andere muziek en samenzang. Leerlingen van het RSG Enkhuizen lazen gedichten voor. Vanuit de Zuiderkerk vertrok een stille tocht naar het Wilhelminaplantsoen. Na de twee minuten stilte hield burgemeester Van Zuijlen een korte toespraak en werden er bloemen gelegd.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vierden we de vrijheid. Het comité had de Vlam van de Vrijheid met de fiets opgehaald in Wageningen. Het ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen en het verspreiden van de vlam symboliseert de bevrijding van Nederland. Burgemeester Van Zuijlen nam de fakkel in ontvangst in het Wilhelminaplantsoen en stak het vuur aan.
Ondertussen was wethouder Wim Hoogervorst in de Drom aangeschoven bij de Vrijheidsmaaltijd. Een lunch voor en door Enkhuizers, waar ontmoeting en verbinding centraal stonden. Om 12.00 uur heette de wethouder de aanwezigen van harte welkom bij de maaltijd met lekkernijen en muziek.