Terug naar het overzicht

Verhaal achter het oorlogsmonument

Achter oorlogsmonumenten en oorlogsgraven gaan veel verhalen schuil. Verhalen van ooggetuigen. Of van de nabestaanden van onze oorlogshelden. Verhalen die we niet mogen vergeten en moeten doorvertellen aan de jeugd.

In 2012 heeft Peter Sasburg de films ‘Onderduik in West-Friesland’ gemaakt. Een van deze films toont het verhaal van Dieneke van Tongeren uit Enkhuizen. Zij vertelt het verhaal van haar vader Cees Schuyt. Hij was verzetsman en zat ondergedoken in Blokker. Zijn naam staat samen met die van nog 7 verzetsstrijders op het oorlogsmonument ‘Schaduwcorrectie’. Ook toont de film de Joodse begraafplaats en vertellen leerlingen van de RSG Enkhuizen hoe zij over vrijheid denken.

Programma 4 mei

15 uur: Rondleiding langs oorlogsgraven op gemeentelijke begraafplaats (aan Emmaplein). Iedereen kan deelnemen.  

16 uur: Herdenking voor de jeugd bij het monument  op de Mandeladreef. Kinderen maken muziek en dragen gedichten voor. Dit is voor iedereen toegankelijk.  

19 uur: Herdenking 

Inloop is 18:45 uur. 4/5 mei comité opent de herdenking, er is een gastspreker en muziek. Om 19:40 vertrekt het gezelschap naar het monument bij het Wilhelminaplantsoen. Daar is muziek en de kranslegging en de 2 minuten stilte en geeft burgemeester Van Zuijlen een herdenkingsrede.