Terug naar het overzicht

Wat regelt de Omgevingswet

De Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden, gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe wet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. U vindt hierdoor in één keer alle regels en voorschriften van onder andere gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.

Wat betekent de Omgevingswet voor u?

U krijgt met de Omgevingswet te maken als:

  • U iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen, een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand.
    U bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan in het nieuwe Omgevingsloket. Ook kunt u te maken krijgen met participatie.
  • Iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten.
    U bent dan belanghebbende.

Meer weten?

Meer over de Omgevingswet in onze gemeente vindt u op: www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl. Helpcentrum – Omgevingsloket (overheid.nl)