Terug naar het overzicht

Week van de pleegzorg

Opgroeiende kinderen hebben een stabiele en veilige omgeving nodig. Maar wat als die zorg ontbreekt? Dan kan een pleeggezin een tweede thuis bieden. Een plek waar kinderen terecht kunnen als het thuis even niet gaat. Pleegzorg is niet alleen fulltime. Een kind kan bijvoorbeeld ook alleen in het weekend of in de vakantie komen logeren. Tijdens de week van de pleegzorg kunt u ontdekken of pleegzorg bij uw thuissituatie past.

Wachten op een pleeggezin

In heel Nederland  wachten 561 kinderen op een veilige plek met liefde en structuur. Hiervan wachten 119 kinderen uit Noord-Holland op een tweede thuis. In de Kop van Noord-Holland (Westfriesland en regio Alkmaar) wachten 45 kinderen en jongeren, voornamelijk ouder dan 12 jaar, op een geschikt pleeggezin. Voor een ideale match zijn gemiddelde vier pleeggezinnen per kind nodig.
De regio Noord-Holland Noord heeft momenteel ruim 600 pleeggezinnen, variërend van tijdelijke crisisplaatsingen tot deeltijd opvang (bijvoorbeeld twee weekenden per maand of vier dagen doordeweeks) en voltijd pleegzorg.

Pleegouders gezocht

Wethouder Wim Hoogervorst: ‘Ook in onze gemeente is de vraag naar pleegouders groot. Veel kinderen wachten op een passende gezin. En juist een pleeggezin in de buurt is zo waardevol. Hoe fijn is het dat een kind gewoon naar de eigen school kan blijven gaan? En met eigen vriendjes en vriendinnetjes kan blijven spelen? Want juist de kinderen die pleegzorg nodig hebben, hebben het al niet makkelijk. Daarom, meldt u aan!’
Parlan begeleidt pleeggezinnen in de regio Westfriesland. Heeft u vragen over pleegzorg? Bel dan naar 088 124 00 01, stuur een e-mail naar pleegzorg@parlan.nl of kijk op de website parlan.nl/pleegouder-worden. William Schrikker Gezinsvormen zet zich in om kinderen met een beperking en kinderen van ouders met een beperking zo thuis mogelijk te laten opgroeien. Kijk voor meer informatie op: wsgv.nl/pleegouder-worden of bel naar 088-526 00 00.

Stappenplan toekomstige pleegouders

Pleegouder word je niet van de een op de andere dag. Elke erkende pleegouder heeft een zorgvuldig traject doorlopen. Dat is nodig om mogelijke pleegouders te informeren en te kijken of het pleegouderschap bij ze past. Want de zorg van een kind aan iemand toevertrouwen vraagt om zorgvuldigheid. Dat is in het belang van het kind. Na het bijwonen van informatiebijeenkomsten kunnen toekomstige pleegouders zich aanmelden als mogelijke pleegouder bij Parlan of bij William Schrikker Gezinsvormen. Daarna vindt er onder andere een screening plaats en een intakegesprek. Ook volgen de toekomstige pleegouders trainingen. Bekijk het uitgebreide stappenplan en alle informatie op parlan.nl/pleegouder-worden-zorgvuldige-stappen en wsgv.nl/pleegouder-worden/hoe-wordt-u-pleegouder.

Informatiepakket

De beide pleegzorgorganisaties bieden informatiepakketten aan. Het informatiepakket van Wiliam Schrikker gezinsvormen kunt u hier aanvragen: wsgv.nl/pleegouder-worden/informatiepakket-pleegouder-worden Het informatiepakket over pleegzorg bij Parlan kunt u hier aanvragen: parlan.nl/aanvragen-informatiepakket.

Activiteiten

Tijdens de week van pleegzorg zijn er allerlei activiteiten in Nederland om kennis te maken met pleegouderschap. Ook bij ons in de regio. Landelijk worden er ook activiteiten georganiseerd tijdens de week van de pleegzorg:  www.pleegzorg.nl/week-van-de-pleegzorg

Maandag 6 november
Parlan en William Schrikker Gezinsvormen organiseren in samenwerking met de gemeenten een Meet & Greet voor HBO- en WO-professionals die geïnteresseerd zijn in pleegzorg. Ook mensen met een politieke, ambtelijke of zorginhoudelijk functie kunnen binnenlopen om meer informatie te krijgen over het werken in de pleegzorg.

Tijd: 16.00-18.30 uur
Locatie: Gemeentehuis Opmeer
Aanmelden: www.parlan.nl/pleegouder-worden/week-van-de-pleegzorg-2023

Woensdag 8 november
Kom naar de live informatieavond van Parlan over pleegzorg. Wilt u meer weten over pleegzorg of overweegt u om pleegouder te worden? Kom dan langs en laat u geheel vrijblijvend informeren. Opgeven voor deze live informatieavonden kan via pleegzorg@parlan.nl.
U bent van harte welkom in:
– Den Helder, Annie Romein-Verschoorlaan 28. Inloop vanaf 18.30 uur tot 21.00 uur.
–  Alkmaar, Van der Lijn straat 9. Inloop vanaf 19.30 uur tot 22.00 uur.

Kunt u niet aanwezig zijn bij de live informatieavonden? U kunt zich ook opgeven voor een online ontmoeting over pleegzorg bij Parlan: www.parlan.nl/aanmelden-informatiebijeenkomst. Ook bij William Schrikker gezinsvormen kunt u digitale informatiebijeenkomsten bijwonen: www.wsgv.nl/pleegouder-worden/informatiebijeenkomsten.

Speciaal voor professionals

Voor professionals in de jeugdzorg zijn er twee activiteiten in de week van de pleegzorg:

  • Bouwen aan vertrouwen! Hoe VIB en Sherborne Samenspel helpend zijn om een breakdown te voorkomen. Op donderdag 2 november van 13.30 uur tot 14.30 uur. Digitale bijeenkomst. Aanmelden kan door een mail te sturen naar kennisdeling@wsgv.nl
  • Kennisdeling Stevige Start. Op dinsdag 7 november van 15.00 uur tot 16.00 uur. Digitale bijeenkomst. Aanmelden kan door een email te sturen naar Lissy.van.t.voort@parlan.nl