Terug naar het overzicht

Wethouders bezoeken Polytechniek, Agriport en Microsoft

Vorige week donderdag bezochten wethouders Win Bijman (Enkhuizen) en Nico Slagter (Stede Broec) samen met Pieter Veeter (directeur Parkmanagement Hoorn) een bedrijf buiten de eigen gemeente (Polytechniek) en een buiten de eigen regio (Microsoft in Middenmeer). Aanleiding was de Kom Binnen bij Bedrijvendagen.

Polytechniek
Jaap Vlam van Polytechniek, nam het gezelschap mee in de geschiedenis van het bedrijf. Polytechniek is in 1971 opgericht door Jan de Lange, als elektrotechnisch bedrijf met 4 mensen. Na het overlijden van Jan de Lange is het bedrijf in 2002 door eigen medewerkers overgenomen en uiteindelijk uitgegroeid tot een bedrijf met ca. 70 medewerkers.

In juli 2022 is het bedrijf opgenomen in de Schadenberg Groep. Het bedrijf heeft alle techniek onder 1 dak (Poly betekent veel) en is gespecialiseerd in diverse sectoren, o.a. agrarisch, utiliteit en de zaadsector. Polytechniek maakt onderdeel uit van Seed Valley. Het bedrijf heeft een breed scala aan vakmanschap in huis, zoals koeltechniek, elektrotechniek, verwarming, klimaatbeheersing, water- en luchtbehandeling. Er is een schreeuwend gebrek aan (elektro-)technisch opgeleide mensen!

Bedrijveninvesteringszone
Pieter Veeter, directeur Parkmanagement Hoorn, vertelde vervolgens over het oprichten van de zgn. Bedrijveninvensteringszone op Zuiderkogge (BIZ Zuiderkogge).

Voor en door de ondernemers op bedrijventerrein Zuiderkogge wordt een ondernemersfonds ingericht. Het fonds is o.a. bedoeld om ondermijning tegen te gaan door bijv. camerabewaking, en het niveau van onderhoud van de openbare ruimte op een hoger niveau te krijgen. Hiertoe wordt een aparte Stichting Zuiderkogge opgericht.

Agriport
Vervolgens bezocht het gezelschap het moderne, grootschalige bedrijventerrein Agriport A7. Anton Hiemstra, directeur, gaf vanuit een terugblik in het verleden een toelichting op de ontwikkelingen en uitdagingen voor de toekomst, zoals een eigen energie coöperatie, ruimtegebrek, circulaire economie en de energietransitie. Ook burgemeester Michiel Pijl sloot bij dit bezoek aan. Aansluitend werd een bezoek gebracht aan Microsoft, waar omgevingsmanager Mara Hoogveld uitleg gaf over de uitdagingen waar Microsoft voor staat.

Kortom, het was een meer dan geslaagde, informatieve dag!