Terug naar het overzicht

Winnaars blij met een ton voor het klimaat

Foto: Annemarie Wolkers-Ven

Ruim 7.300 mensen deden in de regio Noorderkwartier mee met de actie ‘Win een ton’. Zij maakten kans op één van de honderd regentonnen die werden verloot onder de deelnemers. In Enkhuizen werden twee regentonnen gewonnen. Eén van de winnaars is Nicky Dokkum, medewerker van camping De Vest. Wethouder Klimaatadaptatie Win Bijman bracht een bezoek aan de camping en feliciteerde Nicky met de ton.

Voor Nicky was de winst een extra grote verrassing, omdat haar collega Dave Visser haar buiten haar medeweten had aangemeld. “We kunnen de regenton goed gebruiken voor alle planten die we hebben.”

Medewerker Jeffrey hielp Nicky met het uitpakken van de regenton en vertelde dat de maatschappelijke camping bezig is met verduurzamen en onder andere mogelijkheden onderzoekt voor het gebruik van zonnepanelen.

De actie ‘Win een ton’ werd georganiseerd door Samen Blauwgroen, een netwerkorganisatie van 27 gemeenten in het Noorderkwartier, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN. Samen werken zij aan klimaatadaptatie en een duurzame waterketen. “Soms kunnen kleine aanpassingen heel effectief zijn”, zegt wethouder Bijman over het neerzetten van een regenton. Door het regenwater op te vangen hebben inwoners in droge perioden water voor de planten en is er minder vraag naar gezuiverd drinkwater. In natte perioden wordt het riool minder belast.

In Enkhuizen deden 173 mensen mee aan de actie. De deelnemers die niet gewonnen hebben, ontvangen een bon voor vijfentwintig procent korting op de aanschaf van een regenton.