Terug naar het overzicht

Zomeravondconcert 16 juli

Let op: het geplande concert van vanavond (9 juli) van Arie Abbenes is vanwege code oranje afgelast. Het concert van 9 juli is verplaatst naar 4 september.

Tijdens de zomermaanden kunt u luisteren naar de speciale Zomeravond Beiaardconcerten. Gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland spelen op het carillon van de Zuidertoren en de Drommedaris. Rond de Zuidertoren en bij de Drommedaris op de Dijk zijn luisterplaatsen ingericht met stoelen en een overkapping. Er wordt gezorgd voor koffie en thee. De toegang is gratis.
De concerten worden georganiseerd door de Enkhuizer Klokkenspelvereniging, de stadsbeiaardier en de gemeente Enkhuizen. Na afloop kunt u de gastbeiaardiers met applaus begroeten als zij weer beneden komen. Ook staat er dan een drankje voor u klaar, net als de ‘Fooienpot’ voor een vrijwillige bijdrage.

Carson Landry

Op dinsdag 16 juli van 20.00 tot 21.00 uur speelt Carson Landry uit de Verenigde Staten op het carillon van de Zuidertoren. Carson Landry is beiaardier van de Grosse Pointe Memorial Church in Michigan, VS. Hij behaalde een masterdiploma in beiaardspel aan de Universiteit van Michigan en een diploma aan de Koninklijke Beiaardschool School “Jef Denyn” in Mechelen. Hij heeft beiaardbeurzen verkregen bij Bok Tower en de Rees-beiaard, beide in de VS, en is actief als uitvoerder, arrangeur en docent.

Programma

A Prelude. Preludio nr. 3 van Matthias Vanden Gheyn (1721–1785).

Multi-movement works.
Sonata op. 16 no. 12 van Isabella Leonarda (1620–1704).
Passacaglia, Koraal, en Fuga van J. Benoît Franssen (1893–1978).

Songs from North America
Melody for Kinya’aanii nr. 1 (2021)  van Connor Chee Jarabe Tapatío.
“Hoedendans”, Mexican folk song arr. van Landry Deep River.
African-American Spiritual arr. van Cobb/Garrett.

Hedendaagse composities
Epitafium (“Grafschrift” – 2019) vanKatarzyna Kwiecień-Długosz.
Allegro (2021) van Julie Zhu.
Closest (“Dichtstbijzijnde” – 2016) van Jen Wang.

Popular songs
What a Wonderful World                                                      
Bob Thiele arr. Landry Sir Duke                                                                         
Stevie Wonder arr. Landry

Uitleg bij delen van het programma

Melody for Kinyaa’áanii: Connor Chee is een Indiaanse componist van de Navajo Natie. Hij zegt over dit stuk: “Kinyaa’áanii is de naam van een van de oorspronkelijke vier clans van de Diné (Navajo). De Nederlandse vertaling voor Kinyaa’áanii is “Torenhoog Huis.” Hierin klinken terugkerende motieven uit traditionele Diné-gezangen en -liederen. De Diné geloven in de genezende kracht van muziek en de beiaard biedt de unieke mogelijkheid voor de herstellende klanken om de gemeenschap rond het instrument te bereiken.”

Epitafium: Dit stuk is geschreven als reactie op de gruwelijke moord op de voormalige burgemeester van Gdańsk (Polen) Paweł Adamowicz. Het is gebaseerd op een dalende baslijn die ernst en rouw oproept.

Closest: Dit stuk is gemaakt in opdracht van de Amerikaanse beiaardier Tiffany Ng voor Moederdag 2016. Ze zegt: “Dit zacht ritmische stuk roept de intieme ervaring van de aanstaande moeder op, waarbij ze de hartslag van haar baby voelt versnellen en vertragen tijdens de zwangerschap.”