Tweede paspoort of zakenpaspoort aanvragen

Als u veel reist kunt u een tweede paspoort of zakenpaspoort aanvragen. U maakt daarvoor eerst een afspraak.

Tweede paspoort

Reist u naar conflicterende landen? Dan kunt u een 2e Nederlands paspoort aanvragen. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een 2e paspoort aan te kunnen vragen. Zo moet uw 1e paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. U vraagt een 2e Nederlands paspoort aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Een 2e paspoort is 2 jaar geldig.

Voor het aanvragen van een tweede paspoort neemt u contact op met de afdeling Burgerzaken via (0228) 360 100 of het contactformulier

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort, alleen dikker met 66 bladzijden in plaats van 34. Voor het aanvragen van een zakenpaspoort kunt u zelf een afspraak maken.

Volwassenen, vanaf 18 jaar € 77,85

Volwassenen, vanaf 18 jaar, spoedaanvraag (toeslag)

€ 53,00
 • persoonlijk aanvragen aan de balie
 • 1 officiële kleurenpasfoto meenemen
 • al uw reisdocumenten (inclusief Nederlandse identiteitskaart) meenemen bij de aanvraag, ook als ze niet meer geldig zijn
 • betalen bij aanvraag, pin of contant
 • na 5 werkdagen persoonlijk afhalen of laten bezorgen
 • aanvragen in de gemeente waar u woont
 • altijd een afspraak maken als u het gemeentehuis bezoekt

Het kost 5 werkdagen om uw paspoort te maken.

Let op: Vergeet niet alle paspoorten en identiteitskaarten die u hebt mee te nemen, ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt zijn).

 • u kunt dit online melden via het formulier vermissing rijbewijs of reisdocument met DigiD in, of u komt langs bij de gemeente. Wij verwerken in de administratie dat uw paspoort/identiteitskaart vermist is.
 • u vraagt direct een nieuw paspoort/identiteitskaart aan. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u uw identiteitskaart later terug, dan bent u verplicht dit in te leveren bij de gemeente. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Zo voorkomen wij fraude en misbruik.
 • gevonden reisdocumenten worden bij ontvangst door de gemeente vernietigd. Dit is wettelijk verplicht. U krijgt hiervan bericht.
 • Vermoedt u fraude? Meldt dit direct persoonlijk bij de gemeente.

Bent u slachtoffer van identiteitsfraude, neem contact op met het Centraal meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) via (088)-900 1000

Heeft u spoed, maar is er op korte termijn geen plek voor een afspraak? Neem dan telefonisch contact op via 140228 of (0228) 360 100. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Vraagt u het paspoort voor 14.00 uur aan, dan is deze meestal de volgende werkdag om 9.00 uur klaar. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak. Wij kunnen u niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de documenten levert. Houd er rekening mee dat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen werkdagen zijn. Op deze dagen krijgen wij geen paspoorten of identiteitskaarten bezorgd.