Carillons

De carillons in zowel de Zuidertoren als in de Drommedaris worden sinds de 17e eeuw met de hand bespeeld door een stadsbeiaardier in dienst van de stad Enkhuizen. De huidige stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeelt drie maal per week één van de beide beiaarden en wel op:

Zuidertoren

  • woensdag 11.00 tot 12.00 uur
  • vrijdag       18.30 tot 19.30 uur

Drommedaris

  • donderdag 12.00 tot 13.00 uur

Zomeravondconcerten

In de zomermaanden vinden er elke dinsdagavond speciale zomeravondconcerten plaats, uitgevoerd door de stadsbeiaardier en gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland.  De organisatie is in handen van de Gemeente Enkhuizen en Enkhuizer Klokkenspel Vereniging.

Historie

De 2 Hemony carillons die de stad Enkhuizen rijk is, dateren beide uit de 17e eeuw, toen Enkhuizen op het hoogtepunt van haar bloei was. François en Pieter Hemony waren beroemde klokkengieters. De carillons bevinden zich in 2 beeldbepalende torens, namelijk de Zuider- of Sint Pancrastoren en de Drommedaris.

In de Zuidertoren vindt men een zware beiaard met een sonore, ‘bronzen’ klank; in de Drommedaris een lichte beiaard met een klank die vaak als ‘tinkelend als van zilver’ wordt omschreven.

Automatische tijdsaanduiding

Sinds de 17e eeuw wordt dag en nacht elk kwartier de tijd aangeven door de melodieën van beide carillons, voortgebracht door de 17e-eeuwse speeltrommels van zowel de Zuidertoren als de Drommedaris. Twee keer per jaar plaatst de stadsbeiaardier andere melodieën op de trommels. Men noemt dit ‘versteken’. Op de kwartieren begint de Drommedaris en antwoordt de Zuidertoren.

Meer informatie leest u op de facebookpagina van Carillons Enkhuizen