Hulp bij schulden


Bent u inwoner of ondernemer in de gemeente Enkhuizen en heeft u zorgen over geld? Kunt u daardoor niet op tijd uw rekeningen betalen? U kunt hulp vragen aan de gemeente.

Hulp en advies

De medewerkers van de afdeling schuldhulpverlening kunnen u helpen en adviseren. Dit kan bijvoorbeeld als u:

  • moeite heeft om uw inkomsten en uitgaven in balans te houden
  • u schulden heeft
  • in schulden dreigt te komen

Samen met u kijken ze dan naar een passende oplossing. U staat er niet alleen voor. Meerdere mensen hebben dezelfde problemen als u.

Vrijblijvend en anoniem advies

Vindt u de stap naar de gemeente nog te groot en wilt u wel vrijblijvend en anoniem advies? Dan kunt u contact opnemen met Geldfit of gratis bellen naar 0800- 8115. Via een online test, chat of (gratis) telefoonnummer, krijgt u inzicht in uw financiële situatie. Als u belt, is er iemand die persoonlijk met u meedenkt en die u kan doorverbinden met passende (hulp)initiatieven.
Kijk voor meer informatie op de website: www.geldfit.nl. 

Aanmelden

Als u hulp wilt van de afdeling schuldhulpverlening, dan kunt u zich via onderstaande link aanmelden:

Als u problemen heeft met uw administratie of met uw geldzaken, dan kunt u hulp vragen bij uw gemeente.

  • u kunt zich aanmelden via het formulier op deze pagina
  • u kunt telefonisch contact opnemen, zie hiervoor contact
  • U kunt naar ons mailen: schuldhulpverlening@sed-wf.nl
  • u kunt een afspraak maken om een aanvraagformulier op te halen op het stadskantoor
  • u kunt ook eerst langskomen op het inloopspreekuur (zie hieronder voor meer informatie)

De gemeente neemt zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken voor een eerste gesprek. Tijdens het gesprek zoeken we uit wat voor u de juiste hulp kan zijn. Dit doen we om een volledig beeld te krijgen van uw situatie.  Elke situatie is anders, daarom hebben wij geen pasklare oplossingen. Er is nog geen sprake van een officiële schuldregeling*.

Deze aanmeldfase duurt ongeveer 4 weken

Bij spoed (dreigende woningontruiming) kunt u bellen met de gemeente via telefoonnummer 0228-360100. Vraag naar iemand van de afdeling schuldhulpverlening.

*Schuldregeling: Dit is de schuldregeling via de bemiddeling van de gemeente. Dit proces duurt 1,5 jaar. Het wordt ook schuldsanering of  Minnelijke Schuldregeling Natuurlijke Personen (MSNP) genoemd.

Heeft u moeite om rond te komen of lukt het u niet om uw schulden af te lossen en wilt u daar graag eerst met iemand over praten? U kunt tijdens ons inloopspreekuur terecht met vragen over geldzaken. Een professionele schuldhulpverlener kan u misschien helpen om een oplossing te vinden voor uw financiële problemen.

U bent welkom in het stadskantoor of gemeentehuis op de volgende momenten:

  • in Enkhuizen elke dinsdag van 18.00 tot 19.00 uur
  • in Drechterland elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur
  • in Stede Broec elke donderdag van 13.00 tot 15.00 uur

Het is niet nodig om vooraf een afspraak te maken. U mag ook gebruik maken van de speekuren in Stede Broec en Drechterland. 

Indien u gebruik wilt maken van de hulp maar de inloopspreekuren voor u niet gelegen komen,  kunt u ook telefonisch of via de mail contact opnemen. U kunt ons telefonisch bereiken op 140228 of door te mailen naar schuldhulpverlening@sed-wf.nl

Om een juist advies te geven, hebben we onder andere onderstaande gegevens van u nodig:

  • wat zijn uw uitgaven elke maand?
  • wat zijn uw inkomsten elke maand?
  • bij wie heeft u schulden?
  • huurt u een woning of heeft u een koopwoning?
  • hoe is uw gezin samengesteld?
  • werkt u voor een werkgever?
  • heeft u een eigen bedrijf?
  • ontvangt u een uitkering?
  • heeft u lichamelijke klachten?
  • spelen er andere zaken waar we rekening mee moeten houden?

Dat is mogelijk via de link: Aanmelden hulp bij schulden zonder Digid

Uiterlijk 8 weken na het eerste gesprek gaan we de gemaakte afspraken op papier zetten. Dit officiële stuk heet een “plan van aanpak”. In het plan van aanpak staat:

  • wat u van ons kan verwachten
  • wat wij verwachten van u
  • een overzicht van de gemaakte afspraken

Het plan van aanpak ontvangt u per post of krijgt u bij een bij een volgend gesprek. Bij het plan van aanpak ontvangt u ook de beschikking* toelating Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening.

De beschikking krijgt u omdat u hulp krijgt van de gemeente bij uw schulden en geldzaken.

*Beschikking: de officiële beslissing van de gemeente over toelating of afwijzing van de schuldhulpverlening

We werken samen aan de afspraken die in het plan van aanpak staan. Deze afspraken zijn per situatie verschillend en dus gemaakt op uw situatie. Denk hierbij aan:

  • het vinden van werk
  • het opzeggen van abonnementen en loterijen
  • indien nodig: het opstarten van budgetbeheer* en aanvragen budgetcoaching*/ondersteuning
  • aanvragen beschermingsbewind*

We zorgen samen voor een stabiele financiële situatie

Dit betekent dat er geen nieuwe schulden mogen ontstaan. Er mag niet méér geld uitgegeven worden dan er binnenkomt. We proberen de inkomsten te verhogen en de uitgaven te verlagen. Als een schuldeiser beslag* legt op uw loon, dan controleren wij of de berekening van het beslag klopt. Het is belangrijk dat de situatie volledig in balans* blijft voor de schuldregeling, want als er nieuwe schulden ontstaan, dan kan dit een reden zijn om de schuldregeling te stoppen.

*Budgetbeheer: Bij budgetbeheer komt uw inkomen binnen op een bankrekening   van de Kredietbank Nederland. U krijgt een afgesproken bedrag -per week of per maand – voor dagelijkse uitgaven.

*Budgetcoaching: De budgetcoach helpt u met uw financiële administratie. De budgetcoach is een tijdelijke coach. De budgetcoach brengt   overzicht in de   inkomsten en uitgaven.

*Beschermingsbewind: Beschermingsbewind is voor mensen die hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen. Beschermingsbewind kan ook worden  ingesteld o.a. bij overmatig geld uitgeven of bij problematische schulden.

*Beslag: De schuldeiser legt beslag op een deel het salaris   of uitkering  van diegene die de schuld heeft. Hiervoor wordt een berekening gemaakt door de deurwaarder   genaamd de beslagvrije voet. Alle inkomsten boven dit bedrag   worden overgemaakt aan de deurwaarder.

Als het dossier volledig is en de situatie in balans gaat het dossier naar de Kredietbank Nederland. De Kredietbank Nederland maakt een ‘schuldenovereenkomst’*  en verstuurt binnen enkele weken deze overeenkomst naar de gemeente op.

De gemeente nodigt u dan uit om het contract te bespreken en te ondertekenen. Wanneer de overeenkomst is ondertekend, gaat de schuldregeling officieel van start. Tijdens dit proces blijft uw contactpersoon van de gemeente uw aanspreekpunt.

Deze fase duurt gemiddeld 4 maanden.

De Kredietbank neemt contact op met de schuldeisers. Zij stellen vast hoe hoog de schulden zijn. Daarna doet de Kredietbank een voorstel aan de schuldeisers om de schulden op te lossen.

Het voorstel van de Kredietbank aan de schuldeisers is vaak een percentagevoorstel. Dit betekent dat een schuldeiser een deel van de openstaande schuld krijgt.

Voorwaarde is:

  • het restant van de openstaande schuld wordt kwijtgescholden bij het akkoord gaan door de schuldeiser met de schuldregeling
  • als een deel is kwijtgescholden, betekent dit dat u dat deel van de schuld niet meer hoeft te betalen als u de schuldregeling positief heeft doorlopen en afgesloten

 

Het vervolg van het traject is afhankelijk van de reactie van de schuldeisers.  Als alle schuldeisers akkoord zijn dan spreken we van een geslaagde regeling. Dit heet de Minnelijke Regeling Natuurlijke Personen (MSNP)

Het is belangrijk dat u zich de komende 18 maanden aan de afspraken van de schuldregeling houdt:

  • zoveel mogelijk inkomen
  • indien nodig wekelijks solliciteren naar fulltime baan
  • geen nieuwe schulden maken

Indien er nieuwe schulden ontstaan, stopt de schuldregeling. De eerdere schuldeisers kunnen het complete bedrag weer opeisen.

Sommige schuldeisers weigeren mee te werken met de schuldregeling. Dan volgt er een dwangakkoord. Een dwangakkoord wordt ingezet als één van de schuldeisers weigert mee te werken aan de schuldregeling.

De gemeente vraagt namens u aan de rechtbank om deze schuldeiser te dwingen mee te werken aan de schuldregeling. Als er meerdere schuldeisers weigeren, dan vraagt de gemeente namens u of de rechtbank de wettelijke regeling wil uitspreken. De wettelijke regeling noemen we de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)

De WSNP duurt 18 maanden. Als u naar de rechtbank moet, gaan wij met u mee om u te begeleiden en te helpen.

Als aan het einde van de regeling alles volgens de regels is gegaan, bent u schuldenvrij.

  • is het proces via de Kredietbank doorlopen? U krijgt dan een verklaring van de Kredietbank ‘einde   schuldregeling’*
  • is het proces via de rechtbank doorlopen? U krijgt dan van de rechtbank een ‘schone lei verklaring’*

U heeft geen schulden meer en hoeft zich niet meer te verantwoorden.