Parkeervergunning

U heeft een parkeervergunning nodig wanneer u:

 • een voertuig heeft waar u kentekenhouder van bent
 • in het gebied woont waar u een parkeervergunning moet hebben
 • ingeschreven staat op het adres in de binnenstad waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt
 • geen parkeergelegenheid heeft in bijvoorbeeld een garage of op eigen terrein

Naast de parkeervergunning voor bewoners heeft de gemeente ook parkeervergunningen voor bedrijven, mantelzorgers en (incidentele) bezoekers. Voor elke groep gelden er specifieke voorwaarden.

Let op: Als alle bewonersparkeervergunningen zijn uitgegeven ontstaat er een wachtlijst. Het aantal uitgegeven vergunningen op 18 november 2021 geldt als maximum aantal.

Het aanvragen van een nieuwe vergunning doet u bij Parkeerbedrijf P1. Dit gaat het makkelijkste via bovenstaande link. Lukt dat niet is het ook mogelijk uw vergunning te verlengen aan de balie van het stadskantoor. Let op, dit kan uitsluitend op afspraak! Een afspraak maken kan op onze website of telefonisch via 140228.

Parkeervergunningen worden uitgegeven door parkeerbedrijf P1.

Contact opnemen met P1:

telefoon: (088) 126 14 40 (lokaal tarief)

e-mail: psbenkhuizen@p1.nl

Tarieven vergunningen

1e bewonersvergunning (per jaar of gedeelte daarvan) € 29,85
2e bewonersvergunning (per jaar of gedeelte daarvan) € 59,70
bezoekersvergunningen (kraskaarten) per stuk, (de 1e 50 stuks) € 0,50
bezoekersvergunningen (kraskaarten) per stuk, (50 t/m 100 stuks) € 1,05
bedrijfs- en dienstenparkeervergunning (per jaar of gedeelte daarvan) € 149,75
dienstenparkeervergunning (per week) € 10,00
zorgparkeervergunning (per jaar of gedeelte daarvan) € 29,85
wijzigen van het kenteken € 14,90

Tarieven bij een online aanvraag:

1e bewonersvergunning (per jaar of gedeelte daarvan) € 26,15
2e bewonersvergunning (per jaar of gedeelte daarvan) € 56,05
bedrijfs- en dienstenparkeervergunning (per jaar of gedeelte daarvan) € 145,70
zorgparkeervergunning (per jaar of gedeelte daarvan) € 26,15

Als de aanvraag wordt afgewezen betaalt u ook geen leges. Heeft u al betaald, dan wordt dat zo snel mogelijk terugbetaald.

Een vergunning is niet goedkoper wanneer u deze slechts voor een deel van een jaar aanschaft.

Een vergunning regelen aan de balie van het stadskantoor kan ook, tegen een hoger tarief.

Meenemen:

 • identiteitsbewijs. U moet in ieder geval uw rijbewijs tonen
 • kentekenpasje of kopie van kentekenbewijs deel 1B (tenaamstellingsbewijs)
 • leaseauto of bedrijfsauto: berijdersverklaring van de eigenaar. Staat de leaseovereenkomst niet op naam van de bestuurder? Neem de leaseovereenkomst van het bedrijf mee.

Niet voor uzelf? De vergunning wordt dan niet op uw naam uitgegeven, maar op naam van de ander. Neem een identiteitsbewijs van uzelf en van de persoon voor wie u de vergunning aanvraagt en een schriftelijke, ondertekende machtiging mee.

Uitleg vergunningstelsel

In de binnenstad van Enkhuizen parkeert u van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur met een parkeervergunning in het vergunningengebied, behalve op zon- en nationale feestdagen. Ook zijn er een aantal blauwe zones (aangegeven d.m.v. belijning en borden) waar u gratis kunt parkeren. U moet in deze zones wel uw blauwe schijf gebruiken, ook als u een parkeervergunning voor Enkhuizen heeft. De maximale parkeertijd bedraagt daar drie uur. Bij het Dirck Chinaplein kunt u voorlopig vrij parkeren. Als u langer in de stad bent parkeert u op het terrein bij het NS Station zonder parkeerschijf en onbeperkt.

Waarom een vergunningstelsel?

De Enkhuizer binnenstad is eeuwenoud en indertijd niet gebouwd voor auto’s, waardoor de straten krap zijn. Naast haar bewoners kent de stad ’s zomers een bruisend toeristenklimaat: per jaar bezoeken meer dan 1,2 miljoen mensen Enkhuizen. Dit zorgt ervoor dat Enkhuizen simpelweg te weinig parkeerruimte heeft om aan de behoefte te voldoen. 

De bewonersparkeervergunning is geldig in de gehele binnenstad. Op deze vergunning kunnen 3 kentekens worden geplaatst. Bewoners met een 2e auto  kunnen een 2e bewonersparkeervergunning aanvragen, indien er geen wachtlijst is. Op de 2e bewonersparkeervergunning kan slechts 1 kenteken worden genoteerd.

Appartementencomplexen

Bewoners van een aantal appartementencomplexen komen niet in aanmerking voor een 1e bewonersparkeervergunning tenzij zij kunnen aantonen dat de parkeervoorzieningen in het appartementencomplex niet beschikbaar zijn. Een vergunning voor een 2e auto kan gewoon aangevraagd worden. Ook hiervoor kan een wachtlijst gelden. Kijk voor meer informatie ook op de website van parkeerbedrijf P1. www.p1.nl.

Als uw auto voor onderhoud naar de garage moet en u tijdelijk een leenauto gebruikt, dan kunt u bij het Stadskantoor aan de Hoogstraat 11 gratis een tijdelijke vergunning ophalen (op vertoon van een bon van de garage). U moet hiervoor wel eerst een afspraak maken.

Als in en/of om het huis door derden werkzaamheden moeten worden verricht, waarbij een auto tijdelijk moet geparkeerd, dan zijn er twee mogelijkheden:

 • U geeft een bezoekersparkeerkaart aan het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert.
 • Het bedrijf zorgt zelf voor een dienstenparkeervergunning. Deze kan bij de balie van het stadskantoor worden afgehaald (één of meerdere weken geldig).

Er zijn 3 soorten bedrijvenvergunningen: kijk voor meer informatie op de pagina Parkeren voor bedrijven.

Bezoekers kunnen in de binnenstad parkeren:

 • in de blauwe zones met een parkeerschijf
 • zonder parkeerschijf of vergunning op het parkeerterrein bij het station
 • met bezoekersparkeervergunning (kraskaart) in het vergunningengebied

Bezoekersparkeervergunning (kraskaart)

Een bezoekersparkeervergunning kan verstrekt worden aan zowel bewoners als bedrijven. Bewoners kunnen een bezoekersparkeervergunning aanvragen als zij in de binnenstad wonen op een adres dat een zelfstandige woning is. Een bedrijf kan een bezoekersparkeervergunning krijgen als het gevestigd is in de binnenstad in een bedrijfsruimte waarvoor een vergunning voor het uitoefenen van een bedrijf verstrekt is.

Bezoekersparkeervergunningen worden verstrekt in minimale afname van 10 stuks per bestelling, met een maximum van 100 per jaar. Voor hotels, pensions en bed & breakfastaccommodaties is geen maximum van toepassing.

Kraskaarten/bezoekersparkeervergunningen kunnen door inwoners van de binnenstad worden gekocht bij Parkeerbedrijf P1 en zijn ook aan de balie van het Stadskantoor verkrijgbaar.

Een bezoekersparkeervergunning is geldig gedurende 5 uur nadat deze in gebruik is genomen.

Kijk voor meer informatie op de website van Parkeerbedrijf P1. (Onder het kopje Kenteken wijzigen of toevoegen)