Terug naar het overzicht

Parkeren in Enkhuizen 2023

Vergeet niet om uw parkeervergunning op tijd aan te vragen. Het parkeerbeleid 2023 gaat in op 1 februari 2023 en geldt (net als in 2022) van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur, behalve op zon- en nationale feestdagen. Vergunninghouders krijgen eind december bericht via de mail.

Parkeervergunning aanvragen

Vraag uw vergunning online aan via parkeerbedrijf P1 . Via deze website kunt u ook:

  • uw kenteken wijzigen; u ontvangt een tijdelijke vergunning in uw mailbox.
  • informatie verkrijgen over het indienen van een bezwaar bij het afwijzen van een vergunning
  • bezoekersvergunningen aanvragen

Parkeren voor bewoners

De bewonersparkeervergunning is geldig in de gehele binnenstad. Op de eerste bewonersparkeervergunning kunnen drie kentekens worden geplaatst. Bewoners met een tweede auto kunnen een tweede bewonersparkeervergunning aanvragen. Op deze vergunning kan slechts één kenteken worden genoteerd. Parkeerservice Enkhuizen (P1) is het bedrijf dat de toetsing en uitgifte van de vergunningen verzorgt.

Parkeren voor bezoekers

Bezoekers hebben verschillende opties om gratis te parkeren in de binnenstad.

  • Dichtbij winkels zijn blauwe zones (aangegeven aangegeven door bebording en blauwe belijning) waar u maximaal drie uur mag parkeren met gebruik van een blauwe schijf.
  • Op het Albert Heijnplein (Molenweg) kunt u maximaal twee uur parkeren met gebruik van een blauwe schijf.
  • Bij het NS-station, op het Dirck Chinaplein en bij het Enkhuizerzand kunt u voor onbeperkte tijd parkeren zonder parkeerschijf.

Na 20.00 uur ’s avonds en op zon- en nationale feestdagen mag overal in de binnenstad zonder parkeerschijf of parkeervergunning geparkeerd worden.

Bezoekerskraskaarten

Bezoekers van bewoners en bedrijven in de binnenstad kunnen ook in het vergunningengebied parkeren mits zij in het bezit zijn van een bezoekerskraskaart. Deze kraskaarten kunnen alleen door bewoners en bedrijven uit de binnenstad worden aangevraagd. De eerste 50 kraskaarten kosten € 0,50 per stuk, de volgende 50 kosten € 1.05 per stuk. Per woonadres of bedrijf kunt u maximaal honderd kraskaarten aanschaffen.

Parkeren voor bedrijven

Er zijn drie soorten bedrijvenvergunningen:

  • De bedrijfsparkeervergunning is voor medewerkers van bedrijven die in de binnenstad zijn gevestigd. Deze bedrijven moeten wel kunnen aantonen dat het voor het uitoefenen van de bedrijfsvoering noodzakelijk is om bij het bedrijf te parkeren. Per bedrijf is het maximaal aantal vergunningen gebonden aan 20% van het aantal FTE’s die op de betreffende locatie werkzaam zijn.
  • De dienstenparkeervergunning is voor bedrijven die bijvoorbeeld bouw-, herstel-, of onderhoudswerkzaamheden verrichten of voor het onderhouden van klantcontacten in de binnenstad. Deze bedrijven kunnen ook buiten de binnenstad of buiten Enkhuizen zijn gevestigd.
  • De zorgparkeervergunning is voor bedrijven/organisaties/stichtingen die zorg verlenen aan bewoners van de binnenstad en met een voertuig in de onmiddellijke omgeving van de betreffende locatie op een belanghebbendenparkeerplaats moet parkeren.

Lees hier verder voor meer informatie: