Terug naar het overzicht

Regenboogpad

Afgelopen woensdag werd door burgemeester Eduard van Zuijlen een regenboogpad geopend. Het regenboogpad vervangt het bestaande zebrapad in de bocht bij het NS station.

Het plan om het bestaande zebrapad om te toveren tot een regenboogpad is een burgerinitiatief van Saskia Rigthart van Gelder en wordt volgens de initatiefneemster breed ondersteund door ruim 600 handtekeningen van inwoners van Enkhuizen en daarbuiten. Ook zijn er veel jongeren onder 16 jaar die een steunbetuiging hebben getekend.

Saskia: ‘Het regenboogpad is een belangrijke erkenning en steun in de rug van (jonge) mensen die voor hun identiteit willen uitkomen. Het belangrijkste voordeel is dat we de rechten van LHTBI+ ers zichtbaar en daarmee bespreekbaar maken.’

Gastvrije gemeente
Vele gemeenten in Nederland kennen inmiddels een regenboogpad: een zebrapad in de kleuren van de regenboogvlag. De kleurrijke vlag is inmiddels het symbool geworden van de hele LHTBI+ gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel). Ook in Enkhuizen worstelen (jonge) mensen met hun identiteit en hebben zij het gevoel dat ze niet altijd zichzelf kunnen en mogen zijn.

Daarom stelden de initiatiefnemers voor het zebrapad voor het NS station om te vormen tot een regenboogpad. Als symbool, een gastvrij visitekaartje voor iedereen die Enkhuizen binnenkomt. Een mooie gedachte vond de gemeenteraad die vervolgens besloot tot het aanleggen van het regenboogpad.