Terug naar het overzicht

Zwemmen in de haven

Dit nieuwsbericht is verlopen.

In Enkhuizen is het een traditie om op warme zomerdagen een verfrissende duik te nemen vanaf de havenhoofden of de Sassluis en te zwemmen in de haven. Het zwemmen op deze plekken kan echter gevaarlijk zijn.

Waarom is het gevaarlijk?

De Sassluis en de havenhoofden vormen de toegang tot de haven. Naast de vaste bezoekers komen vele passanten overnachten in de haven. Zwemmers zijn vanuit een boot slecht te zien, je ziet alleen het hoofd van de zwemmer. De schippers zien de zwemmers op het laatste moment en kunnen met hun boot niet snel uitwijken. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarbij komt dat de havenhoofden vlakbij een doorgaande vaarroute liggen van de veerdiensten en de grotere schepen. In dat deel van de haven kijken schippers vooral verder vooruit, naar de plek waar ze naartoe moeten varen. Zwemmers in het water vallen dan niet op.
Ook het springen van de sluis is gevaarlijk. De sluis is hoger dan je denkt. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.

Veilig zwemmen

Op www.zwemwater.nl vind je de zwemlocaties waar je veilig kunt zwemmen in natuurwater. Deze locaties worden maandelijks gecontroleerd op bacteriƫn en blauwalg. In Enkhuizen zijn dat het Streekbos en het Enkhuizerzand. Het Enkhuizerzand blijft voor inwoners toegankelijk, ook als het vakantiepark gerealiseerd is.