Wat is er tot nu toe gebeurd?

De ontwikkeling van het Enkhuizerzand is een langlopend proces geweest van voorbereiding en planvorming. Hier leest u de belangrijkste stappen die zijn gezet.

De eerste stappen

In 2009 zijn de eerste stappen gezet om te komen tot een nieuwe inrichting van het Enkhuizerzand. De gemeenteraad heeft het vlekkenplan voor de inrichting van het gebied vastgesteld. In 2017 heeft OREZ (overgenomen door EuroParcs Enkhuizer Strand) na een aanbesteding de opdracht gekregen om het Enkhuizerzand te ontwikkelen. Tussen 2017 en 2022 is er gewerkt aan het ontwerp van het gebied en het aanpassen van het bestemmingsplan.

Participatie

Er heeft een uitgebreid participatietraject plaatsgevonden. Begin 2020 vonden er een aantal bijeenkomsten plaats waarbij belangstellenden konden meedenken over onderwerpen als groenvoorziening, inrichting van het openbaar gebied en uiterlijk van het vakantiepark. Inwoners en belangengroepen hebben reacties gegeven op de plannen. De ondernemers en verenigingen in het gebied zelf worden regelmatig betrokken bij de voortgang van de ontwikkeling en de uitvoering van het inrichtingsplan.

Plannen definitief

De laatste wijzigingen op het bestemmingsplan zijn in december 2022 door de raad vastgesteld. Hierop is geen beroepschrift bij de Raad van State binnengekomen. Dat betekent dat het bestemmingplan onherroepelijk is geworden. Daarnaast is in afstemming tussen de gemeente en EuroParcs hard gewerkt aan het inrichtingsplan voor zowel het openbaar gebied als het vakantiepark. Het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan, de anterieure overeenkomst en het participatieplan vormen hierbij het uitgangspunt en de kaders. Het inrichtingsplan is in maart 2023 gepresenteerd aan de inwoners van Enkhuizen en daarna vastgesteld door de stuurgroep.

Vergunningen

Er zijn vergunningen verleend voor de bouw van het vakantiepark, waarvoor in een concreet groen- en natuurplan onder meer is vastgelegd waar en hoe de gekapte bomen worden gecompenseerd. De bouw van 154 recreatiewoningen op het vakantiepark is in volle gang. EuroParcs verwacht dat eind 2025 alle recreatiewoningen gereed zijn. De aanleg van het vakantiepark heeft gevolgen voor de leefomgeving van ransuilen en een buizerd. De provincie heeft een ontheffing afgegeven voor de gevolgen van de aanleg van het vakantiepark. Die is niet zomaar verkregen. In een uitvoeringsplan staan de maatregelen die in de nabije omgeving van het vakantiepark worden genomen om de gevolgen te compenseren. Zo zijn er uilenmanden geplaatst en wordt een aangepast maaibeheer toegepast dat gericht is op het creëren van een vruchtbaar leefgebied voor muizen. Zij vormen namelijk het voedsel voor de ransuil en de buizerd.

Voor de aanleg van het Muurpark en het Oeverpark zijn ook alle vergunningen verleend. Voor de speeltuin in het Oeverpark wordt nog apart een vergunning aangevraagd.

In mei 2025 heeft de gemeente de vergunning voor de aanleg van de kustboog verstrekt. Hoogheemraadschap en Rijkwaterstaat verleenden in april daarvoor al de vergunning. Ook is inmiddels de benodigde natuurvergunning verleend. Dat betekent dat EuroParcs alle vergunningen heeft en definitief kan starten met de aanleg van het grondlichaam van de kustboog. Dat grondlichaam zal na aanleg eerst anderhalf tot twee jaar moeten klinken en zetten, voordat de definitieve inrichting kan plaatsvinden. Voor de uiteindelijke inrichting zal apart vergunning worden aangevraagd.